”Tek devlet, tek millet anlayışı bizi tedirgin ediyor”

Sezer, Kıbrıs'ın Türkiye'nin milli davası olduğunu ve mutlaka sahip çıkılması gerektiğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Kıbrıs konusunda "tek devlet, tek millet" anlayışının kendilerini tedirgin ettiğini söyledi. Sezer, "Bunun olamayacağı görüle görüle bu söyleniyorsa, arkasından ne gelecek diye ciddi soru işaretleri taşıyoruz" dedi.

Sezer, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılmak ve temaslarda bulunmak üzere Genel Başkan Yardımcısı Tayyibe Gülek ve Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı ile geldiği KKTC'de, 1'inci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı Lefkoşa'daki çalışma ofisinde ziyaret etti.

"Kıbrıs Barış Harekatı'nın kahramanlarından Bülent Ecevit'in kurduğu partinin genel başkanı olarak bu harekatın diğer kahramanını ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduğunu" anlatan Sezer, harekatın 34'üncü yılında Denktaş'ı kutladı. "Zor bir süreçten geçildiğini" ifade eden Sezer, Kıbrıs'ın, Türkiye ve Doğu Akdeniz'in güvenliği, bölgenin huzuru açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Zeki Sezer, şöyle konuştu:

"Bu yüzden son dönemdeki gelişmeler, tek devlet tek millet konusu bizi endişeye sevk etmektedir. Bunun olamayacağı görüle görüle bu söyleniyorsa 'arkasından ne gelecek' diye ciddi soru işaretleri taşıyoruz. 34'üncü yılda KKTC belli ki ekonomik açıdan yeterince gelişemedi. Gücümüz buna vermeliyiz diye düşünüyorum. Herhalde kararlılığımızdan, inancımızdan ödün vererek değil."

Cumhurbaşkanı belki af yetkisini kullanır

Rauf Denktaş da Bülent Ecevit'in Kıbrıs Barış Harekatı'nın kahramanlarından biri olduğunu ifade ederek, harekatın gerçekleştirildiği dönemde Necmettin Erbakan'ın da hükümet ortağı olduğunu hatırlattı. "Erbakan'ın bugün ev hapsinde olmasının kendilerini üzdüğünü" anlatan Denktaş, şöyle konuştu:

"Ümit ederiz, Kıbrıs konusunda yapmış olduğu hizmetler için dahi olsa, Sayın Cumhurbaşkanı belki af yetkisini kullanır. Böylelikle bugünü onunla birlikte kutlamış oluruz. Bunu söylemeyi bir kadirşinaslık biliyorum. Çünkü böyle bir kararı almak o safhada ABD'nin itirazına rağmen büyük bir olaydı. Büyük devlet adamlığı gösterdiler."

Kıbrıs'ın Türkiye'nin güvenliği açısından vazgeçilemez bir ada olduğunu vurgulayan Denktaş, "Şimdi geldiğimiz doğrultu, bu çizgi ABD'nin çizgisinin çizgisidir. Halkımıza 'evet' dedirttiler referandumda. Ve 'evet' der demez de bir yorum getirdiler. Dediler ki, 'Madem buna 'evet dediler, bundan sonra ayrı devlet ayrı egemenlik isteyemezler.' Maalesef, şimdi başladığımız çizgi ayrı devlet, ayrı egemenlik istenemeyecek çizgidir. 'İki toplumlu, federasyon' diye tutturdular, tek egemenlik, tek devlet, tek halk prensibi üzerinde devam ediyorlar" diye konuştu.

Denktaş, "iki toplumlu federasyon" isteklerini de eleştirerek, Kıbrıs'ın Türkiye'nin milli davası olduğunu ve mutlaka sahip çıkılması gerektiğini söyledi.