Teknik müzakereler Çarşamba başlıyor

Yunanistan mali yardım almak üzere teknik görüşmelere Çarşamba günü başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan'a "kaybedecek bir anı" olmadığını hatırlatan euro bölgesi maliye bakanları, Atina yönetimi ile kreditörleri arasında teknik görüşmelerin Çarşamba günü başlaması konusunda dün anlaştı.

Atina yönetiminin ekonomik reform tasarıları konusundaki teknik görüşmelerin başarılı olması halinde Yunanistan'a mali yardım serbest bırakılacak.

"Sadece dört ayımız kaldı"

Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan'a euro bölgesi ülkelerinden aldığı mali yardımın süresini dört ay uzatma anlaşmasının yapıldığı 20 Şubat'tan bu yana düzenlenen ilk maliye bakanları toplantısında, "Bu konu hakkında yeterince konuştuk. Sadece dört ayımız kaldı. Bu işi halledelim" dedi.

Avrupa Birliği'nin dayattığı tasarruf önlemlerine son verme vaadiyle başa gelen Yunan hükümeti, seçmenlere AB ile müzakereleri sıkı tuttuğunu göstermek için yapılacak görüşmelerin nerede ve ne şekilde yapılacağını da tartışmaya açarak Avrupa ülkelerinin sabrını deniyor.

Euro bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup'un başında bulunan Dijsselbloem tavizkar bir tutum benimseyerek kreditör kurumları oluşturan ve "troyka" olarak adlandırılan kurumlar ile Yunanistan arasındaki görüşmelerin şu ana kadarki tüm mali yardım görüşmelerinin yapıldığı Atina yerine Brüksel'de yapılacağını açıkladı.

Troyka, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan oluşuyor. Yunan hükümeti seçmenlere boğucu tasarruf politikalarını hatırlatan troyka ile müzakere yürütmemekte ısrarcı.

Eurogroup buna karşılık olarak troykayı "kurumlar" olarak adlandırdı ve resmi görüşmelerin Brüksel'de yapılmasına karar verdi. Maliye bakanları Yunanistan'ın iflasının önüne geçmeye çalışan müzakerelerin "bazı tanımlara takılmadan" hızla gerçekleşmesini istiyor.

"Troyka'nın işi bitti"

Yunan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis troykanın "işinin bittiğini" ifade ederek, "Üç kurumdan birbirine benzeyen bir takım teknokratlardan oluşan ve bakanlıklarımıza gelip başarısız bir programı uygulamaya çalışan troykanın ziyaretleri geçmişte kalmıştır" dedi.

Atina yönetimi ile kurumlar arasındaki müzakerelerin ne hızda ilerleyeceği bilinmiyor. Eurogroup Yunanistan'a mali yardımı serbest bırakmadan önce ülkenin ağır borç yükü altından kalkmasını sağlayacak ekonomik reformların hazırlanmasını şart koşuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir