Telekulak krizi ABD-AB ticaret paktını tehdit ediyor
Amerikan istihbaratının AB liderlerini dinlemesinin yarattığı siyasi gerginlik, Amerika ve Avrupa Birliği arasında yapılması planlanan serbest ticaret anlaşmasını tehlikeye sokuyor.
DIŞ HABERLER - Almanya’nın telekulak skandalındaki tepkisinin ABD-AB serbest ticaret paktını tehlikeye attığı belirtiliyor. Financial Times’ın haberine göre Almanya iki ekonomi arasında yapılacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Paktı müzakereleri dahilinde çok sıkı veri koruma protokolleri getirilmesi konusunda Avrupa Komisyonu’na baskı yapıyor. Brüksel de, Almanya’nın bu duruşunun ticaret antlaşmasını etkileyeceği konusunda uyarıda bulunuyor. Güvenlik kurallarını müzakerelere taşımak büyük bir gecikmeye veya paktın tamamen iptaline kadargidebilir. Berlin’in bu beklenmedik talebi AB yetkililerini şaşırttı. Bu tutum Almanya’da, ABD istihbarat servisleri tarafından Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de dahil olduğu bir çok hedefin dinlenmesine olan tepkilerin hala çok yoğun olduğunun göstergesi. ABD istihbaratının Avrupa’daki dinleme faaliyeti ile ilgili ortaya atılan iddiaların yarattığı siyasi gerginliğe rağmen ABD ve AB arasında gelecek iki ay içerisinde ortak ticaret anlaşması ile ilgili görüşmelerin devam edeceği açıklandı. Konuyla ilgili yorumda bulunan AB’nin ABD Büyükelçisi João Vale de Almeida, “Görüşmelerin tam bir hızla devam edecek olmasından mutluluk duyuyorum” dedi.
Almanya’nın Avrupa Komisyonuna veri koruması konusunda baskı yapmasının temelinde, ABD istihbarat ajansının binlerce telefonu dinlemesinin tetiklemesiyle ortaya çıkan endüstriyel ispiyonaj endişeleri yatıyor. Alman yetkililerin özellikle kızgın olduğu konu ise ABD yetkililerinin Başbakan Angela Merkel’in cep telefonunun dinlenmesine son vermedeki başarısızlıkları. Alman yetkililer Washington’la ilişkilerin güçlü olduğunu ifade etse de Merkel’in telekulak skandalındaki konumu kamuoyunun tepkileri ve Alman iş dünyasının ticari ispiyonaj endişeleri sebebiyle hayli zorlayıcı. Almanya’nın AB Komisyonu’ndan talep ettiği koruma koşulları tüm güvenlik koşullarını kapsamasa da endüstriyel ispiyonaj endişesi taşıyan şirketleri korumaya yönelik özel düzenlemelerden oluşuyor.
‘Veri koruması, pakta dahil değildi’
Berlin’in tavrının Brüksel yetkililerini şaşırtmasının sebebi ise bir hafta önce gerçekleşen AB zirvesinde Almanya’nın ABD ile veri koruması üzerine iki taraflı bir anlaşmanın peşinden gideceğini ifade etmesiydi. AB yetkilileri uzlaşmacı bir çözüm için çabaladıklarını ve Transatlantik Paktı’nın müzakerelerini etkilemeden paralel bir anlaşma yapılabileceğini belirtti. Öte yandan yetkililer bunun zor olacağını çünkü veri koruma maddesinin tüm AB üyesi ülkelerin haziran ayında imzaladığı serbest ticaret anlaşması taslağında yer almıyor.Bir komisyon üyesinin FT’ye verdiği bilgiye göre şu aşamada ABD’ye yeni bir maddeyle gitmenin mevcut müzakerelere zarar verebilir ve yeni bir taslak hazırlanmasını gerektirir.
Kerry: Dinleme dengeye oturtulacak
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) izleme faaliyetlerinin, güvenlik ve mahremiyet arasında “doğru” bir dengeyle sonuçlanacağı sözünü verdi. Polonya’yı ziyaret eden Kerry, Polonyalı mevkidaşı Radek Sikorski ile temaslarının ardından yaptığı açıklamada, casusluk ve gizli dinleme iddialarının, Avrupa ile ABD arasında kilit ticari görüşmelerini sekteye uğratmaması gerektiğini söyledi. Kerry, Avrupalıların ve diğerlerinin, izleme konusunda “meşru” soruları olduğunu ve bu soruların, özel diplomatik görüşmelerde yanıtlanacağını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanı öte yandan bu görüşmelerin, yeni transatlantik ticaret ve yatırım anlaşması müzakerelerinden tamamıyla ayrı tutulması gerektiğini ifade etti.
Independent: İngiltere de Almanya’yı dinliyor
İngiliz Independent gazetesi, İngiliz hükümetine bağlı iletişim ve istihbarat kurumu GCHQ’nun Almanya’nın başkenti Berlin’de gizli dinleme istasyonunun bulunduğunu ve İngiltere’nin bu ülkede dinleme faaliyetlerini sürdürdüğünü yazdı. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelere dayandırılan haberde, GCHQ’nun Amerikan ortaklarıyla dünya genelindeki diplomatik temsilcilikleri aracılığıyla gizli bir dinleme istasyonu ağına sahip olduğu bildirildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in telefonlarının dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından tepkileri hafifletmeye çalışan ABD’nin, Berlin Büyükelçiliği’nin çatısındaki dinleme istasyonunu kapattığı belirtildi.Ancak haberde, NSA belgeleri ve havadan çekilen fotoğrafların, İngiltere’nin, Alman Parlamentosu’nun ve Merkel’in ofisinin yanı başındaki istasyonda gizli dinleme faaliyetlerini yürüttüğüne işaret ettiği kaydedildi. Gazete, “İngiltere’nin yakın bir Avrupa Birliği müttefikinde dinleme istasyonu olduğu iddiası, Almanya ve ABD arasında yaşanan krizin ardından Berlin-Londra ilişkilerini gerginleştirebilir” yorumunu yaptı.