Temsilciler Meclisi de onayladı, gözler Senato'da

ABD'nin borç tavanının yükseltilmesine ilişkin yasa tasarısı sürenin dolmasına saatler kala onaylandı. Yasa, Senato'da da kabul görürse ABD Başkanı Obama'nın imzasına sunulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Amerikan Kongresi'nde Temsilciler Meclisi, ABD'de borçlanma limitinin yükseltilmesi için sürenin dolmasına saatler kala, Beyaz Saray ile Kongre liderleri arasında önceki gün varılan anlaşmanın ardından limitin yükselmesini öngören yasa tasarısını onayladı.

Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada kabul edilen yasa, Senato'da da kabul görürse ABD Başkanı Barack Obama'nın imzasına sunulacak. Yasanın yürürlüğe girmesiyle ABD'nin temerrüde düşmesi riski, limitin artırılması için tanınan sürenin son gününde önlenmiş olacak.

Tarafların üzerinde uzlaştığı plan, gelecek 10 yılda harcamalarda 2,1 trilyon dolarlık kesinti yapılmasını öngörüyor.

Washington yönetimi uzun süredir ABD'nin 14,3 trilyon dolar tutarındaki borçlanma tavanını artırmak ve ABD'nin temerrüde düşmeyeceği konusunda finansal piyasaları rahatlatacak nihai anlaşmaya varmak için zamana karşı yarışını sürdürüyordu.

ABD'nin borçlanma tavanının yükseltilmesi ve bütçe açığının nasıl azaltılacağı konusundaki siyasi çıkmaz ülkenin "AAA" olan uzun vadeli kredi notunu kaybetme riskini ortaya çıkarmıştı.

Öte yandan, Hazine Bakanlığı yetkilileri, Kongre'nin borçlanma limitini artırmak için tanınan süre olan salı gece yarısından önce limiti artırmasını beklediklerini söyledi. Yasanın çıkması halinde, Amerikan yönetimi ilk borçlanmasını 9 ağustosta yapabilecek.

ABD'nin temmuz-eylül için borçlanma limiti, mayıs ayındaki 405 milyar dolarlık tahminle karşılaştırıldığında ciddi oranda azalmayı işaret ediyor. Hazine Bakanlığı yetkilileri, azalmanın büyük oranda harcama gereksinimlerinin düşürülmesi ve nakit dengesindeki ayarlamalarından kaynaklandığını belirtiyor.

Amerikan Kongresi'nin iki kanadı, Temsilciler Meclisi ve Senato'nun bu gece borç limitinin artırılması ve harcamalardan, gelecek 10 yılda 2,1 trilyon dolar kesinti yapılmasını öngören yasa tasarısını kabul etmesi bekleniyor.

ABD Başkanı Barack Obama ile birlikte Kongre liderlerinin de destek verdiği anlaşmayla, halen 14.3 trilyon dolar olan borçlanma limitinin 2,4 trilyon dolar artırılması ve federal harcamaların 10 yıl içinde 2 trilyon dolardan fazla kısılması planlanıyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir