Tepkiler çığ gibi büyüyor
Hz. Muhammed'e hakaret edildiği öne sürülen filme müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerden tepkiler yağmaya devam ediyor.
WASHINGTON - ABD'li yetkililer, Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmin arkasındaki kişinin Nakoula Basseley Nakoula olduğunu tespit ederken müslüman nüfusunun ağırlıklı olduğu ülkelerde gösteriler devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde ABD'nin Libya Büyükelçisi film nedeniyle düzenlenen roketli saldırıda hayatını kaybetmişti.
ABD'li bir yetkili, Amerikan AP ajansına verdiği bilgide, "Müslümanların Masumiyeti" adlı filmin yapımının arkasındaki ismin 55 yaşındaki Nakoula olduğunu söyledi.
ABD'li yetkili, Nakoula'nın, filmin yazarı ve yönetmeni olarak adı geçen "Sam Bacile" ile bağlantılı olduğunu kaydetti.
Bacile ismini kullanan kişi, olayların patlak vermesinin ardından ilk olarak AP ve Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada Yahudi ve İsrailli olduğunu söylemiş, filmini Yahudi donörlerin desteklediğini ileri sürmüştü.
Ancak araştırmalar sonucunda bu kimlikte bir kişinin olmadığı ortaya çıktı. İsrail Dışişleri Bakanlığı da kayıtlarında bu isimde bir vatandaşın bulunmadığını bildirmişti.
AP, Bacile'nin kendilerini aradığı numaranın izini takip ederek, Nakoula'ya ulaştığı ve röportaj yaptığını yazdı.
Röportajda Nakoula, filmin yapımı için şirkete lojistik destek sağladığını söyledi. Ancak Bacile adını kullandığını reddeden Nakoula, filmi yönetmediğini ve Bacile'yi tanıdığını iddia etti.
Öte yandan Nakoula'nın 2010 yılında çalınmış kimlik ve sosyal güvenlik numaralarıyla banka dolandırıcılığı yaptığına yönelik kayıtlar bulunuyor. Ayrıca Nakoula'nın, 21 aylık hapse de mahkum edildiği ve şartlı salıverme yetkilisinin izni olmadan 5 yıl boyunca internete girmesi ve bilgisayar kullanmasının yasaklandığı bildirildi.
Daha ilginç ayrıntı ise Federal Mahkemenin 2010 yılındaki kriminal araştırmasında yer alıyor. Buna göre, Nakoula, banka dolandırıcılığında Mark Basseley Youssef, Nicola Bacily, Robert Bacily ve Erwin Salameh gibi birçok takma ad kullanmış.
AP de yaptıkları röportajda, Nakoula'nın kimliğini kanıtlamak için kendilerine sürücü belgesini gösterdiği ama ikinci adı olan Basseley'in üzerini parmağıyla kapattığını, ancak kayıtları kontrol ettiklerinde ikinci ismine ve Bacile karakteriyle ilgili diğer bağlantılarına ulaştıklarını yazdı.
Adres aynı...
CNN de yönetmenin ismi konusundaki çelişkilere dikkati çekti.
Buna göre, yönetmenin ismi film ekibi listesinde "Sam Bassiel", çekime yönelik dosyalarda "Sam Bassil" ve haberlerde ise "Sam Bacile" olarak geçiyor. CNN, filmde çalışan bir kişinin de kendilerine, Screen Actors Guild için hazırlanan dokümanlarda yönetmenin isminin "Abenob Nakoula Bassely" olarak geçtiğini söylediğini bildirdi.
Resmi kayıtlar da "Abanob B. Nakoula" adlı kişinin ikametgahının Nakoula Basseley Nakoula ile aynı adres olduğunu ortaya çıkardı.
Florida'da Kur'an-ı Kerim yakan papaz Terry Jones ise filmin yönetmeniyle telefonda görüştüğünü, kendisi için dua ettiğini ama hiçbir zaman yüz yüze buluşmadığını söyledi. Jones ve diğerleri, Bacile'nin gerçek kimliğini gizlediğini kaydetti.
Bunun yanında filmdeki bir oyuncu, yönetmenin kendisine Mısırlı olduğunu söylediğini dile getirdi. Halbuki Bacile adını kullanan kişi, AP'ye de İsrailli ve Yahudi olduğunu söylemişti. Ancak Steve Klein adlı bir Hristiyan aktivist ise AP'ye salı günü Bacile adını kullanan kişinin Yahudi olduğunu söylerken, dün ise onun Hristiyan olduğunu belirtti.
Sudan'da göstericiler Alman Büyükelçiliğine girmek istedi
[PAGE]
Sudan'da göstericiler Alman Büyükelçiliğine girmek istedi
Sudan'ın Başkenti Hartum'da Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmi protesto eden bir grup göstericinin Alman Büyükelçiliğine girmek istediği bildirildi.
Hartum;da bir grup göstericinin Alman Büyükelçiliğine saldırdığı, güvenlik güçlerinin göstericilere göz yaşartıcı bomba ile karşılık verdiği belirtildi.
Cuma namazı sonrasında Alman Büyükelçiliğine yönelen göstericilerin filmi kınayan sloganlar attığı, üzerinde sloganlar yazılı pankartlar taşıdığı belirtildi.
Büyükelçilik merkezine girmek isteyen göstericilerin Alman Büyükelçiliği'ndeki bayrağı indirmeye çalıştığı ifade edildi.
Protesto gösterilerinin devam ettiği bildirildi.
Yemen'deki gösterilerde 4 kişi öldü
Yemen'deki gösterilerde 4 kişi öldü
Yemen'in başkenti Sana'da Hz. Muhammed'e hakaret içeren filme tepki göstermek için Amerikan Büyükelçiliği'ne yürüyen gruba güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 4 kişi öldü, en az 15 kişi yaralandı.
Yemen emniyet güçlerinden edinilen bilgiye göre, Sana'daki Amerikan Büyükelçiliği binasına girmek isteyen göstericilere polis müdahale etti. Müdahale esnasında 4 gösterici öldü, en az 15 kişi de yaralandı. 5 aracın ateşe verildiği olaylarda büyükelçilik binasının camlarının kırıldığı belirtildi.
Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, elçilik önünde yaşanan olaylar nedeniyle ABD Başkanı ve halkından özür dilemişti.
Hadi, "Yaşanan şiddete karışanlar Yemen halkını temsil etmiyor. Sağduyudan uzak provokatif bir grup maalesef böyle bir olaya imza attı" diye konuşmuştu.
Mısır'da milyonluk gösteri çağrısı
Mısır'da milyonluk gösteri çağrısı
Mısır'daki Devrim Gençleri koalisyonu Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmi protesto etmek için Müslüman ve Hristiyanlara Tahrir'de toplanılması ve milyonluk gösteri yapılması çağrısında bulundu.
Koalisyondan yapılan açıklamada, tüm Mısırlıların bugün kılınacak Cuma namazının ardından Tahrir'de toplanarak filmi protesto etmesi istendi. Açıklamada, milyonluk gösteriye katılacak Mısırlıların sağduyulu ve barışçıl bir şekilde ABD'nin Kahire Büyükelçiliği'ne yürüyeceği belirtildi.
Gösteri çağrısına Mısır Müftülüğü'nden de destek geldi. Mısır Müftülüğü Basın Danışmanı İbrahim Necm basına yaptığı açıklamada, "Milyonluk gösteri çağrısını olumlu buluyoruz. Ancak gösterilerde sağduyulu olmalıyız" dedi.
Öte yandan, ABD Kahire Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösterilerin ise devam ettiği belirtildi.
Cezayir
Cezayir
Cezayir'de Hz. Muhammed'e hakaret içeren filme tepki göstermek için ABD'nin Cezayir Büyükelçisine bir mektup vermek istediği belirtilen İslami Kurtuluş Cephesi'nin liderlerinden Ali Bilhac'ın tutuklandığı bildirildi.
Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin ofisinden yapılan açıklamada, Bilhac'ın ABD'nin Cezayir Büyükelçisine filme yönelik bir kınama mektubu vermek istediği ancak polisler tarafından tutuklandığı belirtildi.
Açıklamada 1992 yılında siyaset yasağı getirilen partinin iki numaralı ismi olarak tanımlanan Bilhac'ın mektubunda yer alan ifadelere de yer verildi. Mektupta, "Amerika şunu iyi bilsin, burası şehitler ve kahramanlar ülkesi Cezayir. Geçen tüm zamana rağmen İslam, inanç kurallarıyla, ahlakıyla ve temelleriyle sağlam kalacaktır. Batıyı Müslümanların değerleriyle alay etmemeleri hususunda uyarıyoruz. Hürriyet, çirkin bir şekilde başkalarının inancına küfretmek değildir" denildiği belirtildi.
Bangladeş
Bangladeş
Bangladeş'te, Hz. Muhammed'e hakaret içeren filme tepki göstermek için 10 bin kişi bir araya geldi. Göstericiler, Beyt-ül Mükerrem camisinde kılınan Cuma namazından sonra başkent Dakka'da, ABD ve İsrail bayraklarını yaktı. Polis, ABD Büyükelçiliği'ne yaklaşmaya çalışan topluluğu engellendi.
Afganistan
Afganistan
Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar vilayetinin merkezi Celalabad'da düzenlenen protesto gösterisine katılanlar "ABD'ye ölüm" sloganları attı. Protestoculardan biri, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin ABD ile ilişkileri kesmesini istediklerini söyledi.
Gösterinin kimler tarafından organize edildiğininse bilinmediği belirtildi.
Endonezya
Endonezya
Endonezya'da Hz. Muhammed'e hakaret içeren filme tepki göstermek için yaklaşık 350 kişi gösteri yaptı. 240 milyon nüfuslu dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi Endonezya'nın başkenti Cakarta'da göstericiler filmin "savaş ilanı" olduğunu belirtti.
Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı ABD Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler filmi kınadı. Gösteri çağrısında bulunan Hizbut Tahrir örgütünün sözcüsü, "ABD hükümeti, bu barbarlığa son vermek zorundasınız. Peygamber'e hakaret ölüm cezası anlamına gelir" sloganı attı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu göstericiler ABD karşıtı pankartlar taşıdı.
Tunus
Tunus
Tunus Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'de çekildiği belirtilen filmin dünyadaki tüm Müslümanlara yapılmış bir hakaret olduğu belirtildi. Açıklamada, "Sanatta ifade özgürlüğü insanların kutsallarına saldırı olarak kullanılmamalı. Sanat olarak adlandırılan bu çalışmalar farklı din mensupları arasında fitne yaratmayı hedeflemektedir" ifadesi kullanıldı.
Irak Başbakanı Nuri Maliki de yaptığı açıklamada, ifade özgürlüğünün kutsal değerlere saldırı için kullanılamayacağını vurguladı. Şaibeli bazı kişi ve gruplar tarafından çekilen filmin en güçlü ifadelerle kınanması gerektiğini belirten Maliki, bununla birlikte, gösterilecek tepkilerin şiddet içermemesi gerektiği kaydetti.
Iraklı Şii lider Mukteda Sadr taraftarları da Irak'ın farklı kentlerinde sokaklara çıkarak filmi protesto etti. Irak Müslüman Alimler Birliği'nden yapılan açıklamada da Müslümanlara itidal çağrısında bulunuldu ve filme verilecek en güzel karşılığın Hazreti Peygamber'in çizgisini takip etmek olacağını vurgulandı.
Lübnan
Lübnan
Lübnan Müftüsü Muhammed Reşid Kabbani ise Lübnanlı Müslüman ve Hristiyanlar ile dünya genelindeki Müslümanlara seslenerek, "Peygamber efendimize hakaret içeren bu filme karşı tek ses olmalıyız" dedi.
Kabbani, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Lübnan'da gerek Hristiyanlar gerekse Müslümanlar İslamı karalayan ve Hz. Muhammed'e hakaret içeren bu film karşısında durmalı ve tek ses olarak tüm dünyaya mesajını iletmeli" ifadesini kullandı.
Kabbani, İslama hakaret içeren filmin yayınlandığı ülke ABD'nin olaydan sorumlu olduğunu bildirerek, "Kin ve nefret aşılayan bu filmin yayınlanması ABD tarafından acilen yasaklanmalı ve bu eylemin ardında duranlardan hesap sorulmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Arap Birliği
Arap Birliği
Arap Birliği'nden yapılan açıklamada, farklı din mensupları arasında fitne uyandıracak bu gibi eylemlere karşı uluslararası hukuk çerçevesinde kararlı adımlar atılması gerektiği ifade edildi.