Terör, Hindistan'ı kana buladı: 101 ölü, 287 yaralı var

Bombalar ve otomatik tüfeklerle düzenlenen 7 saldırıda oteller, bir restoran bir tren garı ve karakollar hedef alındı. Bazı turistler otelde rehin tutuluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

YENİ DELHİ/WASHINGTON/LONDRA - Hindistan'ın Mumbai kentinde silahlı kişilerce 7 noktaya eş zamanlı saldırı düzenlendi. 101 kişinin can verdiği saldırılarda 287 kişi yaralandı.

Yetkililer, otomatik silahlar ve el bombalarıyla saldırı düzenlenen yerlerin Oberoy ve Tac Mahal otelleri, Chhatrapati Shivaji Terminus Tren Garı, Leopold's Restoranı, turistik bir alan ve kentin güneyindeki karakollar olduğunu söylediler. Saldırılarda Mumbai Terörle Mücadele Birimi Şefi Hermant Karkare'nin de yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Hindistan polisi, silahlı kişilerin, Tac Mahal ve Oberoy otellerinde rehineler aldıklarını açıkladı. CNN/IBN televizyonu da saldırganların, Tac Mahal Oteli'nde Batılılar'ı rehin aldıklarını duyurdu. Londra'dan iş için Hindistan'a geldiğini açıklayan bir görgü tanığı, NDTV haber kanalına yaptığı açıklamada, saldırganların, İngiliz ve ABD pasaportu taşıyan kişileri bulmaya çalıştıklarını belirterek, "Yabancıları istiyorlar" dedi.

Tac Mahal Oteli'nde 7-15 arasında yabancı rehinenin olduğu sanılıyor. Oberoi Otel'de de rehin alınanların ise yabancı mı Hindistanlı mı olduğu bilinmiyor.

Baskına uğrayan otellerden yaklaşık 50 kişinin kaçmayı başardıkları bildirildi.

Saldırıların nedeni henüz bilinmezken, Tac Mahal Oteli'nde kimi Avrupalı milletvekillerinin kaldığı, Oberoy Oteli'nin de kordon altına alındığı kaydedildi.

dedi. Bu arada bir İngiliz görgü tanığı, saldırganların Hindu ya da Urduca konuştuklarını bildirdi.

4 şüpheli öldürüldü

Televizyon kanallarında, her iki otelin lobilerinde çıkan yangın ve Oberoy Oteli'nden elleri başlarında tahliye edilenlerin görüntülerine yer verildi.

Hindistan'ın Mumbai kentinde saldırıya uğrayan yerlerden biri olan Tac Mahal Oteli'nin üst katında şiddetli bir yangın başladı. Üst üste patlamalar ve silah seslerinin duyulduğu otelden ağır duman ve alevler yükselirken, ilerleyen saatlerde yangın, itfaiye araçları tarafından dışarıdan su sıkılarak söndürüldü.

Saldırılar üzerine Hindistan ordusunun, turistlerin rehin alındığı açıklanan Oberoy Oteli'ne bir operayon düzenlediği bildirildi.

Saldırganlar arasında bulunduğu sanılan 4 şüphelinin öldürüldüğü, 9'unun da ele geçirilerek gözaltına alındığı bildirildi. Yetkililer, polis güçlerinin iki ayrı noktadaki müdahalelerinde, araçlarla kaçmaya çalışan saldırganlardan 4'ünü öldürdüğünü belirttiler.

9 saldırganın da ele geçirildiği belirtilirken başka bir ayrıntı açıklanmadı.

Saldırıların sorumluluğunu Deccan Mücahidin adlı bir örgüt üstlendi. Adı duyulmamış örgütün, haber kuruluşlarına gönderdiği e-postada, saldırıların sorumluluğunu üstlendiğini bildirdiği açıklandı.

Mumbai'de 2007 yılı temmuz ayında düzenlenen bir dizi saldırıda da 187 kişi ölmüştü.  

Dünya saldırıları kınınıyor

ABD, İngiltere, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler saldırıları kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Wood, "ABD, Hindistan Mumbai'deki saldırıları şiddetle kınamaktadır" dedi. Durumu çok yakından izlediklerini belirten Wood, bu korkunç saldırılarla ilgili olarak Hintli yetkililere destek vermeye hazır olduklarını da kaydetti.

Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband da Mumbai'deki saldırıları kınadıklarını açıkladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlenen ve onlarca kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan saldırıları kınadı.

Avrupa Birliği dönem başkanı Fransa adına yapılan açıklamada, dönem başkanlığının, saldırıları ve çok sayıda kişinin rehin alınmasını kınadığı ifade edildi.

Bir AB kaynağı da, saldırılar olduğu sırada Mumbai'de bir Avrupa Parlamentosu milletvekili grubu olduğunu bildirdi.