Terör ve Suriye için geldi

Joe Biden'ın gündeminde PKK ile mücadele, 'Arap Baharı'yla ilgili gelişmeler, Suriye, Kıbrıs sorunu ve Türkiye-ABD ikili ilişkileri var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, resmi ziyaret çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

Biden ve beraberindeki heyeti taşıyan 'Air Force Two' uçağı, saat 23.30'da Esenboğa Havaalanı'na indi. Biden'ı alanda Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve Ankara Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş ile diğer yetkililer karşıladı.

Biden, uçaktan inmesinin ardından apronda kendisini bekleyen zırhlı limuzine binerek ikamet edeceği otele doğru yola çıktı. Biden, limuzinine binerken kendisini görüntüleyen foto muhabiri ve kameramanlara el salladı.

Biden'ı taşıyan uçaktan yaklaşık 50 dakika önce güvenlik elemanları ve heyetin diğer üyelerini taşıyan uçak Esenboğa'ya indi.

ABD Başkan Yardımcısı Biden için havaalanı ve gidiş güzergahında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Biden'ın gelişini izleyecek gazeteciler de VIP salonuna sıkı güvenlik tedbirleri uygulanarak ve üstleri aranarak alındı.

Öğle saatlerinde İstanbul'a geçecek

Joe Biden, bugün Ankara'daki temaslarına TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Mecliste yapacağı kahvaltı ile başlayacak. Daha sonra Anıtkabir'i ziyaret edecek olan Biden'ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından öğle saatlerinde Ankara'dan İstanbul'a geçecek.

Türkiye ziyareti çerçevesinde Biden, İstanbul'da, "Küresel Girişimcilik Zirvesi"ne katılacak. ABD Başkan Yardımcısının, İstanbul'da Fener Rum Patriği Bartholomeos ile de bir araya gelmesi planlanıyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bugün bir soru üzerine yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Biden ile görüşmesinin normalde Ankara'da yapılmasının planlandığını belirterek, "O görüşmenin yarın olması planlanmıştı, Ankara'da resmi törenle karşılanacaktı. Ama bu ifadesinden anlıyorum ki o görüşme Ankara'da olmayacak, ne şekilde bunu telafi edecekler bilmiyorum" diye konuşmuştu.

Biden, Türkiye'nin ardından temaslarda bulunmak üzere Yunanistan'a geçerek, 5 Aralık'ta ABD'ye dönecek.

Gündemde Ortadoğu, Arap Baharı ve Kıbrıs var

Biden'ın ziyareti sırasında yapılacak görüşmelerde Türkiye ile ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadele konusundaki işbirliği, "Arap baharı"yla ilgili gelişmeler ve bu çerçevede Suriye'yle ilgili son durum, Kıbrıs sorunu ve devam eden müzakereler, Türkiye-ABD ikili ilişkileri başta olmak üzere çok geniş bir yelpazedeki konuların ele alınması bekleniyor.

Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Tony Blinken, ziyaret hakkında yaptığı bilgilendirmede, ABD Başkan Yardımcısının Türkiye'de ilk olarak terör örgütü PKK ile mücadelede ABD'nin Türkiye'ye sağladığı yardımı konuşacağını belirtmişti. Blinken, Heybeliada Ruhban Okulu'nun tekrar açılması, Afganistan, Türkiye-İsrail ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin de gündeme geleceğini belirtmişti.

Ankara'dan önce Erbil'deydi

Joe Biden, Ankara'ya gelmeden hemen önce Irak'ta başkent Bağdat ve Kuzey'deki Kürt yönetimine bağlı Erbil'de temaslarda bulundu. Joe Biden'ı Erbil Uluslararası Havaalanı'nda Irak bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesut Barzani karşıladı.

ABD Başkan Yardımcısı sıfatıyla beşinci kez Erbil'e ziyarette bulunan Biden'e, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi James Jeffrey'nin de aralarında bulunduğu kalabalık heyet eşlik etti.

Biden, yoğun güvenlik önlemleri altında havaalanından Barzani'nin karargahına hareket etti. ABD Başkan Yardımcısı, burada Mesut Barzani, bölgesel Kürt yönetiminin başbakanı Berham Salih ve bazı yetkililer tarafından karşılandı.

Türkiye karşıtı 'fakir' senatör

ABD Başkanı Barack Obama'nın yardımcısı Joe Biden, uzun yıllar Türkiye karşıtlığı ile ön plana çıkmış bir isim. ABD Senatosu'ndaki yıllarında Türkiye karşıtı tasarıların ya mimarı ya da ortağı olan Biden'ın, o yıllarda 1915 olayları, Kıbrıs, Irak gibi konularda Türkiye ile aynı yönde düşünmediği biliniyor.

1942 doğumlu Biden, ABD Senatosu'nda geçirdiği uzun yılların ardından 2008'deki ABD başkanlık seçimlerinde Demokratlar'dan başkanlığa adaylığını koydu ancak 3 Ocak 2008'de yapılan Iowa ön seçimlerinde başarısızlığa uğraması nedeniyle adaylıktan çekildi. 23 Ağustos 2008'de Demokratlar'ın başkan adayı Barack Obama tarafından başkan yardımcılığına aday gösterildi. 4 Kasım 2008'de yapılan başkanlık seçimlerini Demokratlar kazandı. Joe Biden 20 Ocak 2009'da devlet başkanlığına seçilen Obama'nın yanında ABD Başkan Yardımcısı olarak göreve başladı.

Başkan yardımcılığından önce ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak görev yapan, 35 yıllık senatör Biden'ın ismi, ABD'nin Irak'ı işgalinin ardından ülkenin etnik ve dini temele dayalı olarak üçe bölünmesini, her bir bölümün gevşek bir federasyonla Bağdat'taki merkezi yönetime bağlanmasını savunan rapor ile de ön plana çıkmıştı.

Türk kamuoyunda eski başbakanlardan Bülent Ecevit'e 1999 yılının Eylül ayı sonundaki ABD ziyareti sırasında Senato'da yaptığı çıkışlar ile de tanınan Biden, İsrail'e verdiği açık destekle de biliniyor.

Türkiye ile ilişkili konuların yanı sıra Senato yılları döneminde çok sayıda önemli karar ve tasarıda rolü bulunan Biden, ABD'nin Bosna savaşına katılımı ve Bosnalı Müslümanların kendilerini korumak için silahlandırılmaları konularında ön ayak oldu.

Biden'ın çok bilinmeyen bir başka özelliği ise ABD Senatosu'nun en fakir üyelerinden biri olması. Ek bir geliri bulunmayan Biden, ABD'de Senato'nun ikinci en fakir üyesi olarak tanınıyor. Biden, ilk eşini ve bir yaşındaki kızını ise 1972 yılında bir trafik kazasında kaybetti.

Güçlü ve konuşkan bir hatip olarak da bilinen Başkan Yardımcısı Biden, siyasi analist Mark Halperin'in yorumuyla, "saçma ve saldırgan şeyleri söylemeye eğilimli", siyaset yazarı Howard Fineman'a göre ise kuramsal, teorik bir düşünce yapısında olmayan Biden, sokaklardan gelen, işçilerle, satış elemanları ile haşır neşir olmuş bir politikacı.

Bu konularda ilginizi çekebilir