'Teröristleri Türkiye'ye geri göndermek gerek'

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, "Teröristleri ya geldikleri yer olan Türkiye'ye geri göndermek ya da öldürmek gerekiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, ordusunun Halep'i ele geçirmesinin "teröristleri" Türkiye'ye geri göndermek için "çok önemli bir sıçrama tahtası" olacağını söyledi.

Kurtarma görevlileri, Rusya'nın savaş uçakları tarafından desteklenen Suriye ordusunun bu hafta Halep'e yaptığı saldırılarda, kentin isyancıların elinde bulunan doğu kesiminde 150 kişiyi öldürdüğünü belirtti.

Birçok binanın yerle bir olduğu ya da çatılarının ve duvarlarının çöktüğü Halep'te ölü sayısının artması uluslararası tepkiye ve diplomatik çabaların yenilenmesine yol açarken, Rusya ve ABD cumartesi günü yeniden görüşmeye hazırlanıyor. 

Rus gazetesi Komsomolskaya Pravda'ya konuşan Esad, "Bu bölgeyi temizlemek ve teröristleri ya geldikleri yer olan Türkiye'ye geri göndermek ya da öldürmek gerekiyor. Başka bir seçenek yok" dedi.

Esad, "Bunu gerçekleştirebilmek için Halep çok önemli bir sıçrama tahtası olacak" ifadelerini kullandı. Hava saldırılarının kısa süreyle azaltılmasından sonra Halep'e hava operasyonları ve şehrin doğusuna yönelik yoğun top ateşi yeniden başlamış durumda. Suriye hükümeti Halep dışında ülkenin diğer kuşatma altındaki bölgelerine Birleşmiş Milletler yardım konvoylarının girişlerine izin verdi. Suriye'de altıncı yılına giren iç savaş 300 bin kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin evinden olmasına neden olurken, bölgesel ve küresel aktörleri de içine çekerek ülke dışındaki  cihatçıları cesaretlendirdi.

Esad, Rus gazetesi ile yaptığı röportajda ülkedeki iç savaşın Rusya ile Batı arasında bir çatışmaya döndüğünü de söyledi.

Esad, "Geçtiğimiz birkaç hafta ve belki de birkaç ay boyunca gördüğümüz şeyler belki de Soğuk Savaş'tan daha büyük. Buna nasıl bir isim verilir bilmiyorum ama son zamanlarda gördüğümüz bir şey değil çünkü Batı ve özellikle ABD'nin, Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra bile Soğuk Savaş'ı bitirdiğini sanmıyorum" dedi.

Esad aynı zamanda Türkiye'nin Suriye'deki adımlarını bir "işgal" olarak nitelendirerek, "uluslararası hukuka, ahlaka, ve Suriye'nin bağımsızlığına aykırı" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir