The Economist'ten 2016 projeksiyonu

Dünyanın önde gelen dergisi The Economist dünya ekonomisinin 2016'da yüzde 2,7 oranında büyüyeceğini yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın Şahinalp / dunya.com

Yeni yıl için büyüme tahminlerini yayımlayan The Economist dergisi dünya ekonomisinin 2016'da yüzde 2,7 büyüyeceğini öngördü. 

Dünyaca ünlü The Economist dergisi 2016 yılı büyüme tahminlerini yayımladı. Derginin yeni yıl için yaptığı tahminlerde öne çıkan satırbaşları şöyle:

Economist, dünya ekonomisindeki resesyonun son bulduğu 2009'dan bu yana küresel ekonominin büyümesine en büyük katkıyı yapan gelişen ülkeler in 2016'da biraz frene basacağını düşünüyor.

BRIC'te iki zayıf halka

Efsanevi Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jim O’Neil’in icat ettiği ve Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan BRIC kanadında ise durum pek içi açıcı değil. Birbirleri ile herhangi bir sosyal ya da kültürel bağlantısı olmayan bu 4 ülkeden Brezilya ve Rusya zincirin iki zayıf halkası olarak dikkat çekiyor. Özellikle Brezilya hükümeti yetersiz ve yolsuzluk iddialarıyla çalkalanıyor. Rusya'nın durumu da Brezilya'dan pek farklı değil. BRIC ülkelerinde Çin ve Hindistan ise pozitif ayrışıyor. BRIC 2016'da küresel ekonominin büyümesine yüzde 16'lık bir katkı sağlayacak. 

buyume-001.jpg

Economist'e göre 2016'da Kuzey Amerika yüzde 2,5, Latin Amerika yüzde 1,3, Batı Avrupa yüzde 1,8, Orta Doğu-Kuzey Afrika yüzde 3,2, Sahara Afrikası yüzde 3,6, Doğu Avrupa (Rusya dahil) yüzde 1,2, Asya (Japonya hariç) yüzde 5,4, Japonya yüzde 1,7 ve  Avustralya yüzde 2,6 büyüyecek.

Büyümenin kralı Hindistan ama...

Ekonomist dergisi Asya'nın parlayan yıldızı Hindistan'ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) 2016'da yüzde 7'nin biraz üstünde büyüyerek dünyada en fazla büyüyen ekonomi olacak. Bu performans Hindistan'ın 2005-2010 yılları arasında elde ettiği ortalama büyüme rakamı yüzde 8,5'un çok altında kalacağını unutmayalım.  Asya Kaplanı Hindistan ensesinde Ejderhayı hissedecek. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, yeni yılda yüzde 6,5 büyüme kaydedecek. 

Bayrak gelişen ülkelere geçecek

Haftalık yayımlanan Economist dergisi 2016'da büyümede gelişmiş ülkelerin bayrağı gelişen ülkelerden devralacağını be

ABD'den yüzde 2,6'lık büyüme

Çok büyük bir sürpriz olmazsa gelişmiş ülkelerde durum görece sağlam görünüyor. Dünya ekonomisinin lokomotifi ABD'nin GSYH'si yüzde 2,6 büyüyecek. Ve art arda ABD ekonomisi istihdam için 2 milyon yeni pozisyon açacak. 

Sonuç olarak dünya ekonomisinin yüzde 2,7 büyümeye imza atacağı yeni yılda 2015'tekine benzer bir toparlanma süreci yaşanacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir