Toyoto hükümetten kredi talebinde bulundu

Şirket, hükümet destekli Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası'ndan 2 milyar dolar kredi talebinde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TOKYO - Dünyanın en büyük otomotiv şirketi Toyota'nın, hükümet destekli bir bankayla kredi alma konusunda görüşmeler yürüttüğü bildirildi.

Kyodo Haber Ajansı ve NHK televizyonundaki haberlere göre, Japon otomotiv devinin otomotiv kredi birimi Toyota Finansal Hizmetler, hükümet destekli Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası'ndan 2 milyar dolar kredi talebinde bulundu.

Toyota Finansal Hizmetler sözcüsü Toshiaki Kawai, birimin bankayla görüşmeler yürüttüğünü söyledi, ancak miktar konusunda bilgi vermedi.

Banka, küresel finansal kriz nedeniyle nakit sıkıntısına düşen Japon iş adamlarına yardım için geçen yıl kuruldu.

Maliye Bakanlığı, bugün, ihtiyacı olan iş adamlarına yeteri kadar nakit desteği vermek için bankaya bu ay ülkenin döviz rezervlerinden 5 milyar dolar ek kaynak aktarılacağını açıkladı.

Başta şirketin en karlı olduğu ABD piyasasında olmak üzere küresel araç satışların gerilemesi ve Japon yeninin değer kazanması yüzünden geçen yılın son çeyreğinde 1,8 milyar dolar açıklayan Toyota, Mart 2009'da sona erecek mali yıl itibariyle 3,5 milyar dolar zarar bekliyor. Böylece şirket 1950 yılından bu yana ilk kez bir yılda zarar etmiş olacak.

Gelecek mali yılda üretimini yüzde 12 azaltması beklenen şirket, 31 Marta kadar Japonya'daki sözleşmeli işçilerinin sayısını yarıya indirerek 3 bine çekmeyi planlıyor.

ABD hükümetinden 17,4 milyar dolan alan zor durumdaki ABD'li General Motors (GM) ve Chrysler firmaları, geçen ay 21,6 milyar dolar daha istemişti. Geçen yıl 30,9 milyar dolar zarar eden GM, bütün dünyada 47 bin kişiyi işten çıkardığını açıklamıştı.

Avrupa'nın en büyük otomotiv şirketi Alman Volkswagen, 28 Şubatta 16 bin 500 geçici işçiyi işten çıkaracağını bildirmiş ve geçen hafta Almanya'da beş fabrikayı kapatmıştı. Fransız hükümeti de Peugeot Citroen ve Renault firmalarına 6 milyar avro kredi desteği vereceğini belirtmişti.