Trablus yanıyor

Libya'nın başkentinde bir televizyon ve devlet radyosu binası yağmalandı, başbakanlık ateşe verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Libya'nın başkenti Trablus'ta bir televizyon ve devlet radyosu binasının yağmalandığı, bazı binaların ateşe verildiği bildirildi.

AFP'ye telefonla bilgi veren görgü tanıkları, bazı karakol ve binaların ateşe verildiğini, bir televizyon ve devlet radyosu binasının yağmalandığını söylediler.

AFP'ye telefonla bilgi veren görgü tanıkları, Trablus'ta bazı karakol ve binaların ateşe verildiğini, bir televizyon ve devlet radyosu binasının yağmalandığını söylediler.

Trablus'ta hükümete ait bir binanın yandığı bildirildi. Reuters muhabiri, meclis oturumlarının yapıldığı "Halk Sarayı"nın yanmakta olduğunu söyledi. Muhabir, itfaiyecilerin yangına müdahale ettiğini de belirtti.

Libya'nın Arap Birliği temsilcisinin, ülkesindeki 'protestoculara yapılan zulmü protesto' için istifasını sunduğu bildirildi. El Cezire'nin haberinde, temsilcinin istifa ederek 'devrime katıldığı' belirtildi.

Reuter haber ajansı da Trablus'ta başbakanlık binasının ateşe verildiğini söyledi.

Tunus'un resmi haber ajansı TAP, Libya'da yaşayan 2300 Tunuslunun bu ülkeden kaçtığını duyurdu. Ajansın haberinde, 2000 Tunuslunun dün, 300'ünün bu sabah ülkesine döndüğü belirtildi.

Libya'da petrol rafinerisi ve petrokimya tesislerinin bulunduğu Ras Lanuf bölgesinde de hükümet karşıtı protestoların başladığı bildirildi. Libya'nın Kurina gazetesi, rafineri çalışanlarına dayanarak verdiği haberde, tesise zarar verilmesini önlemek için bölge sakinleri ve işçilerden özel gruplar oluşturulmakta olduğunu söyledi.  

Türk Kızılay'ından destek

Türk Kızılayı, iç kargaşa olaylarının yaşandığı Libya'dan tahliye edilecek Türk vatandaşlarına gıda ve battaniye desteği sağlıyor. Bu kapsamda Türk Kızılayı, İstanbul'dan hareket edecek İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmesine ait 2 feribot ile tahliye edilecek 3 bin Türk vatandaşı için yeterli sayıda kumanya ve battaniye temin edecek. 

 

Kaddafi kaçtı

 

1 ölü, 4 yaralı

ADEN- Yemen'in güneyindeki Aden kentinde askerlerle çıkan çatışmada bir kişi öldü, 4 kişi yaralandı.

Görgü tanıkları, Aden'in Hormaksar semtinde devriye görevi yapan askerlerin, kendilerine taş atan gençlere ateş açtığını söyledi. Bugünkü ölümle birlikte, Yemen'de karışıklığın başladığı perşembe gününden beri ölenlerin sayısı 12'ye yükseldi.

Tunus ve Mısır'daki halk ayaklanmalarından esinlenen Yemenli protestocular, 32 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in görevinden ayrılmasını istiyor. Bu arada binlerce rejim karşıtı Sana Üniversitesi'nin önündeki meydanda oturma eylemi düzenliyor.

Halk değişiklik istiyor

Bölgedeki AFP muhabiri, aralarında öğrenciler ve muhalif milletvekillerinin de bulunduğu göstericilerin gece yarısından itibaren, Kahire'deki halk isyanının merkez üssünden esinlenerek, "Tahrir Meydanı" adını verdikleri meydana geldiklerini belirtti. Göstericilerin "Halk rejimin devrilmesini istiyor", "Halk değişiklik istiyor" yazılı pankartlar taşıdığı bildirildi.

Gösterilerde 61 kişi öldü

Libya'nın başkenti Trablus'ta bugün düzenlenen gösterilerde çıkan çatışmalarda 61 kişinin öldüğü bildirildi. El Cezire televizyonu, Trablus'ta göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar olduğunu belirtti.

Bu çatışmalarda 61 kişinin hayatını kaybettiğini duyuran televizyon, kentin doğusunda göstericilerin çok sayıda polis karakolunu ateşe verdiğini belirtti.

Kaddafi yandaşları ve karşıtları çatıştı

Bu arada, Libya'da polisin Zaviye kentinden çekildiği, bu kentte lider Muammer Kaddafi yanlıları ile karşıtları arasında çatışmaların çıktığı bildirildi. Libya'dan Tunus'a dönen bazı görgü tanıkları, polisin dün öğlen kentten çekildiğini, iki gündür Kaddafi yanlıları ile karşıtları arasındaki çatışmaların devam ettiğini belirtti. Tanıklar, kentteki mağazaların kapalı olduğunu, Kaddafi'nin bir evinin ateşe verildiğini, polis araçlarının çalındığını ve kamu binalarına saldırıldığını anlattılar.

Görgü tanıkları yalanladı

Öte yandan, görgü tanıkları, Sirte kentinin göstericiler tarafından ele geçirildiği haberlerini yalanladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir