Trudeau, Papa'dan özür bekliyor

Kanada Başbakanı Trudeau, Papa Francesco'dan 1840-1996 yılları arasında ülkesinde yaşanan ve 150 bine yakın çocuğun etkilendiği istismar olayları nedeniyle resmi özür talebinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Vatikan'da Papa Francesco'yu ziyaret eden Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Papa'dan, ülkesindeki Katolik Kilisesi yönetimindeki yatılı okullarda yaşanan istismar olayları nedeniyle resmi özür talebinde bulundu.

Kanada'da, 150 bine yakın çocuğun eğitim gördüğü yatılı okullarda cinsel, fiziksel ve psikolojik istismara maruz kalmış olduğunu ifade eden Başbakan Trudeau, Papa Francesco'nun bundan dolayı dileyeceği özrün, uzlaşı yolunda ilerleme kaydetmek isteyen Kanadalılara yardımcı olacağını ifade etti.

Trudeau, özür konusunda Papa'yı ikna etmek için çaba sarf ettiğini dile getirirken, ruhani liderin de "bu fikre açık gibi göründüğünü" söyledi.

6 bin çocuk hayatını kaybetmişti

1840'tan başlayarak 1996 yılına kadar süren istismar olayları, Katolik, Presbiteryen ve Anglikanlar tarafından yönetilen, federal devletçe finanse edilen 140'a yakın okulda yaşanmıştı.

İstismar vakalarını soruşturan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, 2015'te yayımladığı raporda, söz konusu çocukların ailelerinden ve kültürlerinden koparılarak bu okullara yerleştirildikleri, 6 bine yakın çocuğun buralarda yetersiz beslenme ve hastalıklardan ötürü öldüğünü açıklamıştı.