Trump, BM büyükelçisi olarak dışişleri sözcüsünü atayabilir

Daha önce Fox News'te sunuculuk yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert'in, BM Daimi Temsilciliğine aday gösterileceği ileri sürüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler nezdinde  büyükelçi olarak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert'i aday göstereceği bildiriliyor.

İki Beyaz Saray kaynağının verdiği bilgiye göre Trump bu konudaki kararını bugün açıklayacak.

Nauert'in dünyanın en zorlu sorunlarıyla karşılaşacağı bu görev için yeterli siyaset deneyimi olmadığı düşünülüyor.

Daha önce  Fox haber kanalında muhabir ve haber sunucu olan Nauert Nisan 2017'de dışişleri sözcüsü olarak göreve başladı ve bu yılın başında da kamu diplomasisi ve halkla ilişkiler alanında müsteşar yardımcısı oldu.

Ataması Senato tarafından onaylanırsa, 48 yaşındaki Nauert yıl sonunda ABD'nin BM temsilciğinden ayrılacağını açıklamış olan Nikki Haley'in yerini alacak.

Bu konuda dışişleri bakanlığından da, Nauert'ten de bir açıklama gelmedi.

Bir süre önce Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders'ın yine geçeceği düşünülen Nauert, dışişleri bakanlığında deneyim kazandıysa da, daha önce Güney Carolina eyalet valisi olan Haley kadar tecrübeli değil.

Eğer göreve getirilirse Nauert'i BM'de bekleyen zorlu görevin kapsamına ABD'nin Ortadoğu'da İran'ın etkinliğini sınırlama politikası ve Pyongyang ile nükleer ve füze programlarını sona erdirme müzakereleri sürerken, bir yandan da BM'nin Kuzey Kore'ye karşı yaptırımlardan vazgeçmemesini sağlamak gibi konular giriyor.

Trump, ABD için çok masraflı olduğunu söylediği Birleşmiş Milletler'in İsrail'e karşı yanlı davrandığını öne sürerek BM'nin insan hakları organından çekmiş ve mülteciler için verilen  Amerikan yardımını kesmişti.

BM'nin Suriye ve Yemen'de süren savaşlara çözüm bulunması için sürdüğü çalışmalar da Nauert'in görev kapsamına girecek.