'Trump güvenilir bir lider'

Japonya Başbakanı Abe, görüştüğü Trump için "güvenilir bir lider" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, ABD başkanı seçilen Donald Trump ile dün New York'ta yaptığı görüşmeden sonra kendisini "güvenilir bir lider" olarak niteledi. Abe, Trump'ın seçim kampanyası sırasındaki bazı söylemlerinin Japonya'da yarattığı kaygı üzerine kendisiyle görüşmek istemişti.

Trump’ın sağ kolu Leninist mi?Trump’ın sağ kolu Leninist mi?

Trump Japonya'nın nükleer silah edinmesi ihtimalinden söz etmiş ve müttefiklerinin topraklarındaki Amerikan birliklerinin masraflarını karşılamaları gerektiği, aksi halde ABD askerlerinin çekilebileceğini söylemişti. Trump ayrıca Abe'nin ekonomik politikasının temel dayanaklarından biri olan Trans Pasifik Ortaklık (TPP) adlı ticaret anlaşmasına da karşı olduğunu açıklamıştı.

Japonya ABD ile arasındaki müttefiklik ilişkisinin devamını ülkenin diplomasisi ve güvenliği açısından zorunlu görüyor. Abe görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, "Görüşmemiz, aramızda güvene dayalı bir ilişki kurulabileceği konusunda beni tatmin etti" dedi.

"İttifaklar güven olmadan işleyemez. Başkan seçilmiş olan Sayın Trump'ın güvenilir bir lider olduğundan artık eminim." Ancak diplomatlar ve analistler, göreve başlayacağı 20 Ocak'tan sonra yapacağı atamaların, Trump'ın denizaşırı  ülkelerde Amerikan askeri konuşlandırılması, Çin'in artan deniz hakimiyeti ve Kuzey Kore'nin nükleer tehdidi gibi konulardaki politikalarını belirleyeceğini söylüyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir