Trump ilk olarak Abe ile görüşecek

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, ABD'de başkan seçilen Donald Trump ile görüşecek. Ancak görüşmeye dair planların hala kesinleşmemesi Trump'ın başkanlık için henüz hazır olmadığı yorumlarına sebep oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, ABD'de başkan seçilen Donald Trump ile bu hafta yapacağı görüşmede güvene dayalı bir ilişki kurmak istediğini ve Japon-ABD ikili ittifakının ülkesinin diplomasisi ve güvenliğinin merkezi olduğunu söyledi.

Trump ile bugün New York'ta görüşmesi beklenen Abe, 8 Kasım seçiminin ardından Trump ile görüşen ilk yabancı lider olacak.

Kyodo ajansının haberine göre Abe, Tokyo'dan ayrılmadan önce basına yaptığı açıklamada, "ABD-Japon ittifakının ülkesinin diplomasisi ve güvenliğinin temel dayanağı" olduğunu söyledi.

Trump'ın bir danışmanı, seçim kampanyası sırasındaki bazı söylemleriyle Abe ve başka Asyalı müttefiklerini rahatsız eden Trump'ın, bu konudaki kaygıları gidereceğini söyledi. Trump, Japonya'nın nükleer silah edinmesi ihtimalinden söz
etmiş ve ABD'nin müttefiklerinin, ülkelerinde bulunan Amerikan askerlerinin masraflarını karşılamaları gerektiğini, yoksa bu birliklerin geri çekileceğini söylemişti.

Abe'nin danışmanı Katsuyuki Kawai Reuters'e yaptığı açıklamada, "Başbakan Abe Japon-Amerikan ittifakının önemini ve bu ittifakın sadece bu iki ülke için değil; hem Hint-Pasifik bölgesinin tümü, hem de dünya politikası için var olduğunu
mutlaka vurgulayacak" dedi.

Kawai, Washington'da görüştüğü danışmanlardan, "Trump'ın halk karşısında söylediklerini aynen kastettiğini düşünmeyin" ifadesini duyduğunu söyledi. Medyaya bilgi verme yetkisi olmadığı için adının açıklanmasını istemeyen danışman da, Trump'ın "Pasifik bölgesinde ABD'nin varlığının uzun vadeli olacağı konusunda güvence vereceğini" söyledi.

Henüz görüşme planları netleşmedi

Japon yetkililer, ABD'de başkanlığa seçilen Donald Trump'ın buluşacağı ilk yabancı lider olacak olan Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile görüşmesine bir gün kalmasına rağmen New York'ta henüz nerede ve saat kaçta görüşüleceğini, görüşmeye kimin davet edileceğini ve hatta bazı zamanlarda kimi aramaları gerektiğini bilmediklerini söyledi.

Görüşmelerdeki bu belirsizlik, Trump'ın serbest dolaşan bir işadamından sıkı bir takvime bağlı bir başkana geçiş sürecinin ve göreve başlayacağı 20 Ocak itibariyle idari ekibinin tam olarak işlev göstermesinin zor olacağını gösteriyor.

Japon ve ABD'li yetkililer dün yaptıkları açıklamada Dışişleri Bakanlığı'nın görüşmelere dahil olmadığını ve normalde haftalar öncesinden belirlenmesi gereken lojistik detayların belirlenmediğini belirtti.

Toplantının yapılmasına geçtiğimiz hafta karar verilirken, Trump ve danışmanları yeni hükümette kimlerin olacağını belirlemek üzere yaptıkları toplantılarla meşguller.

Her ne kadar dünya liderleri bölgesel zirvelerde son dakikalarda ayarlanmış toplantılarda bir araya gelseler de, yüksek dereceli bir yabancı liderin ABD'de bir son dakika toplantısı yaptığına sık rastlanmıyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby de bildiği kadarıyla Trump'ın geçiş ekibinin, hükümetin geçişi veya yabancı liderlerle buluşma hakkında bilgi almak için bakanlıkla bağlantıya geçmediğini söyledi.

Trump'ın danışmanları, Abe ile yapılacak toplantıda Trump'ın seçim boyunca yaptığı vaatler ve kullandığı tondan dolayı rahatsız olan Asya ülkelerini sakinleştirmek için kullanacağını tahmin ettiklerini belirttiler.

Daha önce diplomatik veya hükümet tecrübesi bulunmayan Trump ile tecrübeli bir yasa yapıcı olan Abe arasında serbest ticaret gibi bazı konularda görüş ayrılığı bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir