'Trump Trans-Pasifik Ortaklığı'na geri dönecek' iddiası

ABD Başkanı Trump'ın geçen yıl çekilme kararı aldığı Trans-Pasifik Ortaklığı'na yeniden katılmayı değerlendirdiği iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen yıl çekilme kararı aldığı Trans-Pasifik Ortaklığı'na (TPP) yeniden katılmayı değerlendirdiği iddia edildi.

Nebraska Senatörü Ben Sasse'nin basına yaptığı açıklamaya göre, Trump, Beyaz Saray'da yapılan bir toplantıda ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Ekonomi Başdanışmanı Larry Kudlow'a TPP'ye yeniden katılmayı incelemeleri talimatını verdi.

Kansas Senatörü Pat Roberts da meslektaşı Sasse'nin açıklamasını teyit ederken, "Trump, TPP'nin yeniden gözden geçirilmesini istiyor" dedi.

Trump'ın söz konusu ticaret anlaşmasına yönelik kararını yeniden gözden geçirmesinde 25 Cumhuriyetçi senatörün şubat ayında TPP'ye yeniden katılma çağrısında bulunmasının etkili olduğu belirtiliyor.

ABD'nin liderliğinde müzakere edilen TPP'nin ABD'siz kurulması, özellikle Amerikalı çiftçileri rahatsız etmişti.

Başkanlık koltuğundaki üçüncü gününde çekilmişti

ABD Başkanı Trump, "kötü bir anlaşma" olduğu için TPP'den başkanlık görevini devralmasının üçüncü gününde çekilme kararı almıştı.

Geriye kalan 11 Asya Pasifik ülkesi (Japonya, Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Peru, Singapur ve Vietnam) ABD'nin çekilmesinin ardından yaşanan belirsizliğe rağmen anlaşmayı Kapsamlı ve İlerlemeli Trans-Pasifik Ortaklığı (CPTPP) ismiyle 8 Mart'ta imzaladı.

Asya-Pasifik'te ABD'ye karşı ticaret hamlesiAsya-Pasifik'te ABD'ye karşı ticaret hamlesi

 

Bu konularda ilginizi çekebilir