Trump'ın Asya turunda ana gündem Kuzey Kore

ABD Başkanı Donald Trump, 3-14 Kasım tarihlerinde Japonya, Güney Kore, Çin, Vietnam, Filipinler ve Hawaii'yi kapsayan Asya turuna çıkıyor. Tur, 25 yıldan uzun süredir bir ABD Başkanı'nın katılacağı en uzun Asya ziyareti olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale ettiği iddialarıyla ilgili soruşturma, New York'ra 8 kişinin öldüğü saldırı ve vergi reformu tartışmaları nedeniyle ülkesinde yoğun günler geçiren ABD Başkanı Donald Trump, 11 günlük Asya gezisine bugün başlıyor.

Trump, 3-14 Kasım tarihleri arasında gerçekleştireceği ilk Asya turunda Japonya, Güney Kore, Çin, Vietnam, Filipinler ve Hawaii'yi ziyaret edecek.

Başlıca gündem Kuzey Kore

Trump'ın Asya turunun en önemli başlığı, son dönemde nükleer denemeleriyle Pasifik bölgesinde tansiyonun yükselmesine yol açan Kuzey Kore üzerindeki baskıyı arttırmak.
Son olarak Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster, Trump yönetiminin, Kuzey Kore'yi yeniden "Teröre destek veren ülkeler" listesine ekleyebileceğini belirtti.

Trump'ın 12 günlük ilk Asya turundaki ana amaçlarından birinin "Kuzey Kore'yi engelleme diplomasisi" olacağını vurgulayan McMaster, "Başkan'ın ziyaretinin üç amacı olacak; Kuzey Kore'nin nükleer silahlara sahip olmasını engelleme kapsamındaki uluslararası çabaları güçlendirmek, açık ve serbest bir İndo-Pasifik bölgesini desteklemek ve karşılıklı ticari ve ekonomik işlemlerde Amerikan refahını artırmak" dedi.

Trump'ın turu öncesinde ABD askerleri, Kore Yarımadası'nda Güney Kore ile ortak tatbikat düzenledi.

Öte yandan Trump'ın önceki ABD Başkanlarının Kuzey Kore-Güney Kore sınırındaki silahsızlandırılmış bölgeye yaptığı geleneksel ziyareti tekrarlamayacağı ve bunu bir "klişe" olarak gördüğü belirtildi.

Çin lideriyle görüşme önemli

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Trump'ın ziyaretlerde liderlerle ikili görüşmelerle çok sayıda kültürel ve ekonomik temas gerçekleştireceği belirtildi. Trump'ın, ziyaretler kapsamında Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) zirvelerine de katılacağı kaydedildi.

Trump'ın özellikle Çin ziyaretinde Devlet Başkanı Şi Cinping ile yapacağı görüşmenin, Kuzey Kore konusunda önemli bir dönemeç olabileceği ifade ediliyor.
Trump'a Asya turunda Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da eşlik edecek. Tillerson 15 Kasım'da Trump'tan ayrı olarak Myanmar'a gidecek ve yetkililerle Arakan'daki gelişmeleri görüşecek.