Trump'ın bütçe planları netleşiyor

ABD Başkanı Trump'ın bütçe tasarısı, kamu harcamalarını 10 yıl içinde 3.6 trilyon dolar azaltmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beyaz Saray'ın Donald Trump başkanlığında hazırlanan ilk bütçe tasarısı ile açıkların kapatılması için düşük gelirlilere verilen sağlık ve gıda desteklerinin azaltılması öngörülürken, kamu harcamalarının ise 10 yıl içinde 3.6 trilyon dolar azaltılarak bu dönem sonunda bütçe dengesinin yakalanması hedefleniyor.

Beyaz Saray'ın yayımladığı belgelere göre harcama kesintilerinin, 800 milyar doları sağlık programı Medicaid, 192 milyar doları gıda, yaklaşık 1 trilyon dolarlık en büyük bölümü de düşük gelirlilere yapılan yardımlardan oluşacağı kaydedildi.

Federal bütçenin hazırlanması sürecinde ABD Kongresi'nin Beyaz Saray'a kıyasla daha fazla gücü bulunuyor. Kongre üyeleri seçmenin benimsemeyeceği bazı bütçe kesintilerini veto edebilir.

Alaska yaban hayatı petrol arama faaliyetlerine açılıyor

Beyaz Saray, bugün Kongre'ye iletilecek olan bütçe tasarısıyla eş zamanlı olarak, özel şirketlere fayda sağlayacak bir dizi tasarı için de Kongre'den destek sağlamaya çalışıyor. Tasarı, ülkenin stratejik petrol rezervinin yarısının satışından 16.5 milyar dolar, Alaska'daki yaban hayatı koruma alanlarının petrol arama faaliyetlerine açılarak da 1.8 milyar dolar kaynak sağlanmasını öngörüyor.

Altyapı yatırımlarına destek için 200 milyar dolar ayrılacak

Öneriler arasında desteklerin 10 yılda 38 milyar dolar azaltılması ve ürün sigortası primlerine üst sınır getirilmesi de yer alıyor. Bütçe tasarısındaki harcamada artış kalemleri arasında eyalet ve yerel yönetimlere yol, köprü ve hava alanı gibi altyapı yatırımlarına destek için 200 milyar dolar ayrılması yer alıyor. Altyapı harcamalarında teklif edilen bu artışa karşılık otoyol harcamalarında 95 milyar dolar kesinti öngörülüyor.

Trump'ın bütçe tasarısı, ekonominin başkanlığının ilk dönemi sonu itibariyle her yıl yüzde 3 büyüyeceği varsayımına dayanıyor. Ekonomistler ve ABD Merkez Bankası (Fed) ekonominin bu derecede büyüyemeyeceğini tahmin ediyor.

Fed tahminleri ABD ekonomisinin uzun vadede yılda ortalama yüzde 1.8 büyüyeceğini öngörürken, ekonomistler Trump'ın vaat ettiği vergi indirimlerini hayata geçirmesi halinde 2020 yılında yüzde 2.3 büyümenin yakalanabileceğini tahmin ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir