"Trump'ın vergileri ABD için kötü haber"

ABD'li ekonomistlerin büyük bölümü, Başkan Trump'ın ithalatta vergileri artırma politikasının geri tepeceğine inanıyor. Reuters anketine katılan ekonomistler arasında vergilerin ABD ekonomisini olumlu etkileyeceğini düşünen olmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'li ekonomistler, Trump'ın çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi getirme kararının ABD ekonomisini olumsuz etkilemesini bekliyor.

Reuters'ın düzenlediği ankete katılan 71 ekonomistin neredeyse yüzde 90'ı, ek vergi kararının ciddi bir ticaret savaşını tetikleyebileceğini belirtirken, ekonomistlerin üçte biri de bu durumdan ciddi endişe duyduklarını söyledi. Katılımcılar arasında, vergilerin ABD ekonomisini olumlu etkileyeceğini düşünen kimse olmadı.

BofAML Küresel Ekonomi Başkanı Ethan Harris, "Geçmişte de ticaret savaşları yaşadık ancak bugün farklı olan, korumacılıkta buz dağının sadece bir bölümünü gördüğümüz hissiyatı. Giderek uçuruma yuvarlanacağımıza dair bir risk var" dedi.

Rabobank piyasa uzmanı Stefan Koopman da, "Vergiler muhtemelen ABD'nin ortaklarının misillemesine yol açacak ve burada önemli bir nokta var: O da Çin'in vergilerden çok da etkilenmeyecek olması. Sonuçta bu durum küresel ekonomik büyümeye zarar verecek" diye konuştu.

"Fed bu yıl dört defa faiz artırır"

Öte yandan ankete katılan ekonomistlerin tamamı, Fed'in gelecek hafta yapacağı toplantıda faiz artırımına gideceği ve bu yıl içinde üç faiz artırımı daha gerçekleşeceği konusunda birleşti.

Ekonomistler, Fed'in daha önce düşünülenden daha fazla faiz artırımı uygulanacağını belirtti.
Ankete göre Fed gelecek hafta yüzde 1,75'e çıkaracak, yıl sonuna kadar da üç artış daha yaparak faizleri yüzde 2,50 seviyesine yükseltecek.

Gümrük vergisinde yeni perdeGümrük vergisinde yeni perde

Bu konularda ilginizi çekebilir