Türk ekonomisi artık dış şoklara hazırlıklı
New York Borsası'nda CNN International'ın yayına katılan Cumhurbaşkanı Gül, şu anda Türkiye'deki durumun 'rahat' olduğunu savundu
NEW YORK - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk ekonomisinin artık 'dış şoklara' karşı hazırlıklı olduğunu ve güçlendiğini söyledi.
New York Borsası'nda CNN International'ın yayına katılan ve soruları yanıtlayan Gül'e, Türkiye'nin de birkaç yıl önce ABD'deki gibi bir ekonomik kriz yaşadığı, bu krizden başarıyla çıktığı hatırlatıldı ve iki kriz arasındaki benzerliklerden bahsetmesi istendi.
Abdullah Gül, benzer bir krizin 2001'de Türkiye'de yaşandığını, Türkiye'nin bunun üstesinden geldiğini ve şu anda güçlü bir ekonomiye ve finans sektörüne sahip olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin, ABD'deki krizden etkilenip etkilenmediğine ilişkin bir soru üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, şu anda Türkiye'deki durumun "rahat" olduğunu söyledi ve bu tip krizlere karşı finans sektörünün hazırlıklı olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin şu anda ABD'deki krizden çok fazla etkilenmediğini belirtti.
Ancak uzun vadede sadece Türkiye'nin değil, herkesin bu krizle ilgili önlemlerini alması gerektiğini belirten Gül, "Bir an önce bir karar alınması en iyisi olur, aksi halde zararları daha fazla olabilir" diye konuştu.
Talabani ile görüştü
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM'deki ikili görüşmeleri kapsamında Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile görüştü. Görüşmede Talabani, Cumhurbaşkanı Gül'e yaptığı davetini yineledi, Gül de Irak'a gideceğini söyledi. Gül'ün, Talabani'yi Irak'ta Meclisten geçen vilayetler seçim yasası dolayısıyla tebrik ederek, memnuniyetini dile getirdiği ve bu durumun Irak'taki aktif unsurların kendi aralarında uzlaşma istemelerinin bir göstergesi olduğunu söylediği belirtildi. Gül, Talabani ile görüşmesinin ardından Tacikistan Devlet Başkanı Emomali Rahmon'un verdiği davete katıldı.
Genel Sekreter'den KİİP'e destek istedi
Gül'ün, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinde Karadeniz İşbirliği ve İstikrar Platformu'na (KİİP) destek talebinde bulunduğu öğrenildi. Gül ile Genel Ban arasında yapılan görüşme nezaket ziyareti çerçevesinde yaklaşık 15 dakika sürdü ve görüşmede Kafkasya'daki durum ve Kıbrıs konusu gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Gül'ün, Genel Sekreter Ban'a, Ermenistan'a yaptığı ziyaretin olumlu geçtiğini söylediği ve bu ziyaretin sadece Türkiye-Ermeni ilişkileri için değil, bölgede yeni bir iklimin yaratılmasına yönelik olduğunu da aktardığı öğrenildi.
Gül'ün, Ban'a bu çerçevede ziyaretin başarılı olduğunu ve ziyaretin hemen ardından Azerbaycan'a gittiğini belirttiği ve bu anlamda iki ziyaret arasında 'bir denge' kurulduğunu kaydettiği bildirildi. Gül'ün görüşmede KİİP'i gündeme getirdiği ve Türkiye'nin, Genel Sekreterin Platform'a destek vermesini beklediğini söylediği de belirtildi. Genel Sekreter Ban'ın ise Kafkaslar'daki durumla ilgili olarak Gül'e "Ermenistan ziyaretiniz çok iyi oldu, gitmeniz çok iyi oldu" dediği öğrenildi.
Diplomasi trafiği sürüyor
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, New York'ta finans ve ekonomi çevrelerinin temsilcileriyle yaptığı toplantıların ardından BM'de ikili toplantılarına devam etti.
Cumhurbaşkanı Gül "Business Council for Understanding" adlı kuruluş tarafından düzenlenen toplantıda, finans ve ekonomi çevrelerinin temsilcilerine hitap etti. Basına kapalı toplantının ardından BM binasına gelen Gül, BM'de Antigua ve Barbuda Başbakanı Baldwin Spencer ile görüştü.
Gül ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın BM'de sürdürdüğü yoğun diplomasi trafiği 17 Ekimde BM Genel Kurulu'nda yapılması beklenen 2009-2010 BM Güvenlik Konseyi üyeliği açısından büyük önem taşıyor. Genel kuruldaki seçimlerde 192 ülkenin temsilcileri oy kullanacak.
Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, New York Borsası'nı açmasının ardından binadan çıkarken, ellerinde bayraklarla kendisini bekleyen Türklerle selamlaştı.
Gül, bugün Türkevi'nde basın toplantısı düzenleyecek. Toplantıya Dışişleri Bakanı Babacan da katılacak.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün temaslarını tamamlamasının ardından 28 Eylül Pazar günü New York'tan ayrılması bekleniyor.