Türk firmaları İngiltere'de emlak alıyor

Türk firmaları, krizde İngiltere'deki emlak fiyatlarının düşüşünü fırsat olarak gördü ve İngiltere Başkonsolosluğu Yatırım Birimi'ne başvurularını artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İngiltere Başkonsolosluğu Yatırım Müdürü Taçlan Topal, Türk firmalarının, krizde İngiltere'deki emlak fiyatlarının düşüşünü fırsat olarak gördüklerini ve İngiltere Başkonsolosluğu Yatırım Birimi'ne (UKTI) başvurularını artırdıklarını bildirdi.

Taçlan, Deloitte Türkiye ile İngiltere Başkonsolosluğu Ticaret ve Yatırım Birimi (UKTI) tarafından İngiltere Başkonsolosluğu'nda düzenlenen, Teknoloji Fast50 programında yer alan sektörünün en hızlı büyüyen şirketlerinin yer aldığı Fast50 Club'ün ikinci toplantısında, UKTI olarak, İngiltere'de şube açmak isteyen tüm firmalara yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti.

İngiltere Başkonsolosluğu'nun bünyesinde görev yaptıklarını ve İngiltere'yi tanıtmak ve desteklemek amacıyla kurulan bir departman olduklarını dile getiren Topal, İngiltere'den, gelerek Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen firmalara da hizmet sunduklarını söyledi.

Hizmetlerinin, firmaya özel oluğunu ve en geç 1-2 hafta içerisinde firmalara bilgi verebildiklerini anlatan Topal, şunları kaydetti:

"Neden İngiltere?' diye sorarsanız eğer, İngiltere, kalite, politik istikrar, dünya çapında iş merkezi, güçlü girişimcilik kültürü, 450 milyonluk Avrupa pazarına kolay erişim, rekabete açık ve kısıtlamasız iş ortamı özelliklerine sahip bir ülke. İngiltere'de firmanızı açtığınızda bir İngiliz firmasından farkınız olmuyor ve onun yararlandığı her imkandan yararlanabiliyorsunuz. Avrupa'daki en düşük kurumlar vergisi oranları İngiltere'de ve firma kurulumu 48 saat içerisinde gerçekleşebilmekte."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Topal, bir soru üzerine, kendilerine Türkiye'den genellikle tekstil, perakende ve bilişim firmalarının başvurduğunu söyledi.

Son üç yıl içerisinde UKTI'ye 60 civarında başvurunun yapıldığını dile getiren Topal, "Türk firmaları, krizde İngiltere'deki emlak fiyatlarının düşüşünü fırsat olarak gördüler ve başvurularını artırdılar" dedi.

Başvuruların genellikle Londra için olduğunu anlatan Topal, son bir yıl içerisinde İpekyol ve Desa ile organik tarım alanında faaliyette bulunan Işık Tarım'ın kendilerine başvurduğunu ve şu an İngiltere'de yatırımlarını yaptıklarını ifade etti.

Taçlan Topal, kriz süresince İngiliz firmalarının Türkiye'ye olan taleplerinde düşme olmadığını da sözlerine ekledi.

"Google sopn bir yılda marka değerini yüzde 25 artırabilen tek firma"

Deloitte Türkiye Danışmanlık Sorumlu Ortağı Uğur Suel de, teknoloji şirketlerinin markalaşma yolunda neler yapması gerektiğine değindi.

Markanın, tüketiciye temas edilen her noktada sunulan deneyimlerin tamamı olduğunu dile getiren Suel, markayı geliştirirken nasıl yönetilmesi gerektiğinin bilinmesinin ir zorunluluk olduğuna dikkati çekti.

Bir firmanın yapması gerekenleri başında marka vaadinin oluşturulmasının geldiğini vurgulayan Suel, "Eğer ki siz marka vaadini oluşturamamışsanız, kanal ortaklarınız veya müşterileriniz sizin adınıza bir marka vaadi oluşturur ki bu en tehlikeli konudur" diye konuştu.

Apple, Cisco, Microsoft, Intel, IBM ve Google'un marka değeri yüksek olan firmalara örnek olarak verilebileceğini dile getiren Suel, "Google, son bir yılda marka değerini yüzde 25 artırabilen tek firma" dedi. Suel, şöyle devam etti:

"Güçlü bir marka yaratırken ürün ve teknoloji odaklıktan, marka, müşteri ve değer odaklı anlayışa geçilmeli, marka vaadini destekleyen inovasyona odaklanmalı, marka stratejisi ve vizyonu kanal ortaklarıyla paylaşılmalı ve içselleştirilmeli ve uzun vadeli bakış açısı ve kararlılığa sahip olunmalı.

Güçlü bir marka için kararlı ve sabırlı olmak gerekiyor. Marka vaadini doğru belirlemek ve onun arkasında duracak şekilde operasyonel hale gelmek lazım. Bunu da tüm kanal ortaklarınıza ve müşterilerinize doğru anlatabilmeniz gerekiyor. Ve tek bir yöne doğru odaklanmalısınız."

Deloitte Türkiye Teknoloji Medya Telekomünikasyon (TMT) Lideri Oktay Aktolun ise, haziran ayında yapılan "Bilişim Sektörü Güven Araştırması"nın sonuçlarını hatırlatarak, söz konusu sonuçların bilişim sektörü için önemli olduğunu söyledi.

Aktolun, araştırmada öne çıkan konuların; bilişim firmalarının finansal güven istekleri ve hükümetten beklentileri olduğunu anımsattı.