Türk Mia görücüye çıktı

Cenevre Otomobil Fuarı'nda ilk Türk elektrikli otomobil Mia vitrine çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Dünyanın en önemli fuarlarından Cenevre Otomobil Fuarı'nda yeni modellerin tanıtımı başladı. Tasarımcı Murat Günak ve Alphan Manas'ın geliştirdiği elektrikli araç 'Mia' görücüye çıktı.

Fransa'nın önemli ama küçük ve niş üreticisi Heuliez'i satın almak üzere ön anlaşma imzalayan ikili, yaz aylarından bu yana üzerinde çalıştıkları elektrikli otomobil Mia'yı tanıttı.

Zor durumdaki Heuliez'i satın almak için girişimlere başlayan Alphan Manas, Fransız üreticinin standında, altı gün içinde gerekli olan 3 milyon euroluk teminatı yatırmak zorunda olduğunu söyledi ve "Benim Fransa'ya tek başıma gitmem bir şey ifade etmiyor. Amacım üretime, hatta satışa hazır hale gelen aracın Türkiye'de üretilebilmesini sağlayacak bir yatırımcı bulmak. Salı gününe kadar sürem var. Bu güne kadar potansiyel yatırımcılardan niyet anlamında 'evet' cevabını alırsam, gidip ek süre isterim" dedi.

Heuliez'in Başkanı Emilio Galuccio ise uzun geçmişe sahip Heuliez'in düştüğü zor durumdan kurtulması için her yola başvurduklarını belirterek, "Bu şirketin kurtulması için çalışmak vatanseverliktir" dedi.

Üç kişilik elektrikli otomobil Mia'nın satış fiyatı 15 bin euro olarak açıklandı. Ancak, Fransa'da uygulanan teşvikler nedeniyle otomobilin fiyatı 10 bin euroya geriliyor. Pille birlikte toplam ağırlığı 710 kilogram olan Mia, 10 dakikalık bir şarjla 10 kilometre gidebiliyor. Aracın menzili ise pil tipi ve doluluğuna göre 100 ile 200 kilometre arasında değişiyor.

Renault'dan iki prömiyer

Renault, iki üstü açılır modeli Yeni Renault Mégane Coupe-Cabriolet ve Renault Wind'in dünya prömiyerini gerçekleştirdi. C segmentindeki ardı ardına 4. cabriolet modeli, tasarımı coupe'lerin şıklığını cabriolet'lerin verdiği keyif duygusuyla birlikte sunuyor.

Yine tutku ve heyecan yönünden, 'French Touch' Gordini versiyonu şimdi de Clio Renault Sport'a el attı. Çevreyi koruma çalışmalarını hızlandıran Renault, Renault eco2 programının ilerleme durumu hakkında bilgi sunuyor.

Renault gamı Twingo (94 g), Clio (98 g), Mégane (114 g), Scénic (125 g) ve  Laguna (122 g) ile CO2 emisyonlarında ilerlemesini sürdürüyor.

2009 Frankfurt Fuarından sonra otomobil severler Cenevre'de Renault'nun sıfır salımlı ürün gamında ipuçları veren dört kavram modelden üçüyle tanışma fırsatı bulacak. Renault 3,83 m uzunluğunda, 2 koltuklu, yaratıcı bir açılır tavan sistemine sahip olan yeni coupe roadster modeli Renault Wind'i Dünya prömiyerinde tanıtıyor. Son derece süratli bir şekilde açılan yenilikçi elektrikli tavan konsepti ile Renault Wind, açık havada sürüş tutkunlarına yeni keyif perspektifleri sunuyor. Renault Wind, bu yazdan itibaren Avrupa'da satışa sunulacak.

Renault Sport'un 'cep roketi' Twingo Gordini R.S. lansmanından sonra, Renault 2010 Cenevre Fuarında yeni Clio Gordini R.S. modelini tanıtıyor. Clio Gordini R.S. sayıları gittikçe artan, özel bir model arayışında olan sürücülerin beğenisini kazanmak için Gordini dünyasının kodlarını modern bir biçimde yeniden yorumluyor. Araç, gerek düşük devirde gerekse kırmızı bölge civarında yüksek performanslı, 203 hp güç ve  215 Nm tork üreten 2.0 16v motora sahip. Clio Gordini R.S. Avrupa;da 2010 Haziran ayından itibaren satışa sunulacak.

Ford'dan Focus SW ve Kuga Powershift

Ford, yeni nesil Focus SW ve Kuga Powershift Otomatik gibi ilk kez sergilediği modellerin yanı sıra Focus BEV gibi çevreci teknolojik çözümlerini de tanıttı. Focus ailesi ile Yeni C-Max ve Grand C-Max modelleri, kompakt sınıfta referans oluşturacak birçok teknolojiye sahip olmasıyla dikkati çekiyor.

Ford'un hacim küçültme yaklaşımının bir hamlesi olan EcoBoost benzinli motor, daha yüksek güç ve daha az yakıtla daha etkin bir performans vadederken, Ford Focus BEV, çevreye saygılı sloganıyla otomobilseverlere sunuldu. Focus SW da 1.6 litrelik benzinli EcoBoost 150 ve 180 PS'lik motorların yanı sıra 105 PS ve 125 PS 1,6 litrelik benzinli ve 115 PS gücünde 1.6 TDCi turbo dizel motor seçenekleriyle satışa sunulacak. Yeni Focus Türkiye pazarında 2011 yılının ilk yarısında satışa sunulacak.

Sürüş dinamikleriyle kompakt MPV sınıfının en sportif aile aracı olan ve bu yönüyle sınıfına tamamen yeni standartlar getiren C-Max'ın yeni nesli de Ford Motor Company'nin global yeni nesil C Segmenti platformunu kullanıyor. Beş koltuklu versiyon C-Max adını alırken üç koltuk sırasında yedi kişilik oturma alanı sunan versiyon ise Grand C-Max adını taşıyor.

Ford C-Max, sıralı dört silindirli 1,6 litrelik benzinli ve dizel motorlarla satışa sunulacak. Yeni C-Max Türkiye pazarında yılın son çeyreğinde piyasaya çıkacak.

Ford firması, Fiesta'nın üç kapılı Sport artı versiyonunu hazırladı. Tasarım detaylarıyla diğer Fiesta modellerinden ayrılan Fiesta Sport, 120 PS gücünde 1,6 litrelik TiVCT benzinli motoruyla görünümüne uygun sportif bir performans vadediyor.

Fiesta Sport serisi Türkiye pazarında yılın ikinci çeyreğinde satışa sunulacak

Nissan Yeni Micra'yı tanıttı

Avrupa, Japonya ve diğer pazarlarda  büyük bir övgü ve başarı kazanan Micra,  güvenilir, şık, erişilebilir bir kompakt otomobil olması sebebiyle geniş bir  müşteri yelpazesinin beğenisini kazandı ve bu nedenle Yeni Micra 160 ülkede satılmak için yeniden tasarlandı.

İlk üretimi Avrupa ve Japonya gibi pazarlarda başlatma geleneğini bozan Nissan, yeni Micra üretimi için Tayland, Hindistan, Meksika ve Çin gibi pazarları seçti. Avrupa'da satılacak Yeni Micra'da iki motor seçeneği bulunacak. Araçta, Nissan'ın yeni nesil 1,2 lite benzinli motoru görev alacak. Bu motor Note ve Qashqai'de kullanılan 4 silindirli versiyon baz alınarak yeniden geliştirildi. Yeni Micra mart ayında Tayland'da, Avrupa'da ise sonbaharda satışa sunulacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir