Türkiye 'yolsuzluk algısı' en fazla kötüleşen ülke

Türkiye küresel yolsuzluk endeksinde 2014'te en büyük düşüşü gören ülke oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLIN - Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün (Transparency International) açıkladığı 2014 küresel yolsuzluk endeksinde Türkiye beş puanlık düşüşle en büyük gerilemeyi gösteren ülke oldu.              

Sivil toplum kuruluşu TI, küresel olarak rüşvet ve yetki istismarına son verilmesi için uluslararası işbirliği çağrısı yaptı.
              
TI, yolsuzluk faaliyetlerinin büyük bir gizlilik altında yapılmasından dolayı gerçek düzey belirlemek yerine yolsuzluk algısını ölçüyor ve bulgularını yıllık raporlarıyla açıklıyor.
              
Örgütün kullandığı skalada en temiz ülke 100 sayısı ile ifade ediliyor. En ağır yolsuzluk ise sıfır notuyla gösteriliyor.
             
 TI'nin dün Berlin'de açıkladığı 2014 Yolsuzluk Algıları Endeksi'nde 175 ülke arasında bu yıl içinde beş puan düşüşle 45 puana inen Türkiye en büyük bozulmayı yaşayan ülke olarak görülüyor.
              
Çin'in derecesi de dört puan düşüşle 36'ya indi. IT raporunda Çin yönetiminin rüşvetçi memurları temizlemek için  kapsamlı bir kampanya başlattığına da dikkat çekildi.
              
TI Başkanı Jose Ugaz raporla birlikte yayımlanan açıklamasında, "Büyük ekonomilerdeki geniş çaplı yolsuzluklar sadece en yoksul kesimin temel insan haklarını ihlal etmekle kalmıyor aynı zamanda yönetişim sorunları ve istikrarsızlık
yaratıyor" dedi.
              
Ugaz, yolsuzluların ekonomik büyümeye zarar verdiğini ve en yüksek düzeydeki kamu görevlilerinin bile yetkilerini kötüye  kullanarak kamu parasını zimmetlerine geçirmelerinin, rüşveti sona erdirme çabalarını zayıflattığını söyledi.
              
Endekste en temiz ülke konumunda, geçen yıldan bir puan yükselerek 92'ye çıkan Danimarka bulunuyor. Yeni Zelanda, Finlandiya, İsveç ve Norveç ilk beş içinde.
              
Avrupa'nın en yüksek rüşvet algısı 26 puanla Ukrayna'da.  Yunanistan ve Romanya 43'er puanla  AB üyesi ülkeler arasında en kötü sonucu aldılar.

Bu konularda ilginizi çekebilir