Türkiye AB için anahtar rol oynamaya devam ediyor

Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz, "Türkiye, bir partner ve müttefik olarak AB için anahtar rol oynamaya devam ediyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi  AP Başkanı Martin Schulz, AA muhabirine, Ukrayna’daki son gelişmeleri ve iki hafta sonra yapılacakAvrupa Parlamentosu seçimlerini değerlendirdi.

Rusya yanlısı ayrılıkçıların Donetsk ve Lugansk bölgelerinde hafta sonunda bağımsızlık talebiyle yaptıkları referandumu kabul etmediklerini vurgulayan Schulz, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü güvence altındadır. Son gelişmelerin ardından uluslararası toplum yapılacakları ele alacaktır. Tek yanlı bağımsızlık kabul edilemez. Bu konuda, Ukrayna yönetiminin düşüncelerini anlıyorum" ifadesini kullandı.

Ukrayna’da gerilimin düşürülmesi ve krize siyasi bir çözüm bulunabilmesi için herkese sorumluluk düştüğünü belirten Schulz, “Buradan herkese çağrıda bulunmak istiyorum. Bir an önce müzakere masasına dönülmeli. Rusya, ABD, Ukrayna yönetimi ve Avrupa Birliği (AB) bir an önce görüşmelere dönmeli" diye konuştu.

Ukrayna’daki gelişmeler konusunda önümüzdeki iki haftanın önemli olduğuna işaret eden Schulz, şöyle devam etti:

"Ukrayna’da 25 Mayıs’ta seçimlerin yapılabilmesi çok büyük önem taşıyor. Ben şuna inanıyorum, yeni seçilecek devlet başkanı herkes için kabul edilebilir muhatap olabilir. Halkın güvenini tazelemiş yeni devlet başkanı, gerek içeride, gerekse dışarıda herkes için muhatap olacaktır."

Türkiye’nin AB sürecine destek

AB üyesi ülkelerde 22-25 Mayıs tarihlerinde yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerini de değerlendiren Martin Schulz, muhafazakar Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU'nun seçim kampanyalarında Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine karşı çıkmasını eleştirdi.

Türkiye’nin AB üyelik sürecine ve ileride yeni müzakere başlıklarının açılmasına olan desteğinin sürdüğünü ifade eden Schulz, "Türkiye, bir partner ve müttefik olarak AB için anahtar rol oynamaya devam ediyor" dedi.

Göçmenlere sandık çağrısı

Martin Schulz, Avrupa’da son dönemde yükselen aşırı sağcı, Türk ve yabancı düşmanı hareketler konusunda uyarıda bulundu. Almanya Anayasa Mahkemesinin AP seçimlerinde baraj uygulamasını kaldırmasının ardından aşırı sağcı partilerin milletvekili çıkarma şansı elde ettiklerine işaret eden Schulz, bu nedenle seçimlere katılımın her zamankinden daha fazla önem taşıdığına dikkat çekti.

Göçmen kökenli seçmenlere AP seçimlerinde oylarını kullanmaları çağrısı yapan Schulz, “AB’de değişime ihtiyacımız var. Yurttaşlar için bireysel hakları güçlendirmeye, daha fazla adalete, daha fazla uyuma ihtiyacımız var. Tüm bunlar tam da göçmenlerin ve tabii Türk kökenli göçmenlerin de etkilendiği konular” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir