Türkiye-ABD ilişkisi zarar gördü

İngiltere'nin önde gelen gazeteleri, Ermeni tasarısının kabul edilmesi konusunda "ABD-Türkiye stratejik ortaklığı zarar gördü" yorumu yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından Ermeni iddialarını içeren tasarının kabul edilmesi, İngiliz basınında geniş yer buldu. İngiliz yayın kuruluşu BBC, "Bu tasarının kabul edilmesinin Türkiye-ABD ilişkilerine olası etkileri tartışılır. Ama bazı işbirliği alanları olumsuz etkilenebilir" yorumunu yaptı.

BBC ayrıca, Türkiye'nin, ABD'nin en önemli müttefiki ve İran ile Afganistan üzerindeki etkisinin önemli olduğunu kaydederek, 'Eğer diplomatik ortam müsait olursa, gelecek yıldan itibaren Amerikan askerlerinin Irak'tan çıkarılmasının en güvenli ve ucuz yolunun Türkiye üzerinden olacağına' dikkati çekti.

Guardian

'Türkiye, tasarının kabul edilmesinin ardından Büyükelçisini çağırdı' başlığıyla gelişmeleri aktaran Guardian gazetesi de, kararın bağlayıcılığı bulunmadığına vurgu yaptı. Tasarının kabulüyle ilgili olarak hem Türk, hem de Ermeni tarafından gelen ilk tepkileri sayfalarına taşıyan Guardian, "Tasarının, Genel Kurula oylama için sunulması konusu belirsiz. Çünkü benzer şekilde 2007 yılında kabul edilen tasarı, dönemin ABD Başkanı George Bush'un çabasıyla, genel kurul gündemine alınmamıştı" ifadesini kullandı.

Times

Washington'daki muhabiri aracılığıyla gelişmeleri aktaran Times gazetesi de Guardian gibi, Türkiye'nin, Washington Büyükelçisi Namık Tan'ı Ankara'ya çağırmasını başlığına taşıyarak şu yorumu yaptı:

"ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, hala Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda bir oylamayı engelleyebilir, ama tasarının Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilmesi, ABD'nin en yakın Müslüman müttefikiyle ilişkilerini zehirleme tehdidini doğurdu. Washington'ın, kuzey Irak'a girme ve İran'ı izole etme konusundaki bölgesel çabalarında Türkiye'ye ihtiyacı var"

Financial Times

Financial Times (FT) gazetesi ise "Oylama sonucu, Obama'nın Türkiye stratejisine zarar veriyor" başlıklı haberinde, ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen yıl Ankara ve İstanbul'u ziyaret ettiğinde, ilişkileri 'model ortaklık' olarak tanımladığını hatırlattı.

FT'nin haberinde, "Oylamanın ardından sonucu protesto etmek için Ankara Washington Büyükelçisini çağırırken, Obama'nın bu ortaklığı güçlendirme teklifi de büyük bir sınavla karşı karşıya" denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir