Türkiye adeta bir felaketle karşı karşıya
Financial Times, gazetesi bu kez Türkiye'nin Suriye politikasını analiz etti. Ünlü İngiliz gazete "Türkler mültecilere evsahipliğini yaparak inanılmaz bir iş yaptılar, Ancak şimdi karşı karşıya bulundukları şey, adeta bir felaket" diye yazdı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LONDRA - Türkiye'nin tartışılan Suriye politikası, Financial Times gazetesi, geniş bir analize konu oldu. İngiliz gazetesi, Türkiye'nin Suriye konusundaki pozisyonunun zorluklarına vurgu yapan gazete, bir Türk yetkilisinin "Limitlerimizdeyiz" sözlerini de yansıttı. Analizde "üst düzey bir uluslararası bir diplomat"a atfen "Türkler, beklemedikleri bir ihtilafa sürüklendiler. Mültecilere evsahipliğini yaparak inanılmaz bir işi yaptılar, Ancak şimdi karşı karşıya bulundukları şey, adeta bir felaket" yorumu yapıldı.
Financial Times gazetesi, Türkiye'nin Suriye politikasını, "Ankara'nın Beklenmedik Yükü" başlıklı geniş bir analizde irdeledi. Gazetenin Türkiye muhabiri Daniel Dombey'in kaleme aldığı analizde "Esad'a muhalefet, yükselen bir gücün, artan biçimde komşular ve küresel müttefikler ile ters düşmesine neden oldu" spotunu kullandı.
Türkiye'nin Suriye konusundaki pozisyonunun, birkaç ay önce mümkün görünenden "çok daha izole ve zor" olduğunu savunan Dombey, bir Türk yetkilinin "Her seyi omuzlarımıza aldık ancak bu bizim problemiz değil, uluslarararası bir sorun" sözlerini yansıtırken diğer iki Türk yetkilinin de "Limitlerimizdeyiz" dediklerine dikkat çekti.
Meydan okumalarla kuşatıldı
Bu bağlamla Türkiye'nin, 100 binden fazla mülteciye evsahipliğini yapmak ve öldürücü PKK saldırılarına karşı koymak gibi bir durumda bulunduğuna dikkat çekildiği analizde Lübnan ve Ürdün'ün Suriye'deki kanlı ihtilaftan daha çok zarar görse de Türkiye'nin Esat karşıtı kampanyanın öncülüğünü yapmasının ülkeyi arafa bıraktığı savunularak "Son yıllarda hırsları artan bir ülke için bu zor bir durum" yorumu yapıldı.
FT, Suriye'deki çatışmalar sürerken Türkiye'nin komşuları ile karşı karşıya geldiğini, müttefikleriyle ters düştüğünü ve kendi topraklarında "önemli meydan okumalarla kuşatıldığını" öne sürdüğü analizde bu durumun, bölgesel ve iç kırılganlıkların Türkiye gibi dinamik bir yükselen gücü bile nasıl etkileyebildiğini ortaya koyduğunu belirtti.
Washington'da "Türkiye, Esad'ı düşürme konusunda merkezi bir rolünün olduğu gibi görünüyor. Ama bu, Ankara'nın omuzları için ağır bir yük haline geldi" sözlerini de kullanan gazete, "üst düzey bir uluslararası bir diplomat"a atfen "Türkler, beklemedikleri bir ihtilafa sürüklendiler. Mültecilere evsahipliğini yaparak inanılmaz bir iş yaptılar, Ancak şimdi karşı karşıya bulundukları şey, adeta bir felaket" diye yazdı.
Müttefikleri hayal kırıklığına uğratıyor
İngiliz gazetesi, sadece üç dört yıl önce Türkiye'nin dış politikasının gücünün, komşuları ile iyi ilişkilerden kaynaklandığına dikkat çekerken bugünkü ilişkileri ise "toksik" olarak niteledi. Türkiye'nin aynı zamanda başta ABD olmak üzere, Batı'daki müttefiklerden "derin bir hayal kırıklığını duyduğunu" savunan gazete, Washington'un Suriye'de bir tampon bölgesi önerisine destek vermeyi reddettiğini anlattı.
Türkiye'nin ise Afgan isyancıları için bir üs hale gelmiş olan bir Pakistan'a dönüşmek istemediği görüşlerinin de yanısıldığı analizde Türkiye'de iç gerginliklerin suyun üstüne çıkmaya başladığı belirtilirken de anketlerin seçmenlerin üçte ikisinin Suriye politikasına karşı olduğunu gösterdiğine de dikkat çekildi.
Erdoğan gereğinden fazla ileri gitti
Analizde Suriye'ye ihracatın büyük ölçüde azaldığı ve Suriyeli turistlerin durduğu belirtildikten sonra "daha ciddi" olarak da PKK'nın saldırılarını hızlandırdığı vurgulandı. Muhalefetin "öfkeli biçimde Başbakan Erdoğan'a saldırdığını", Erdoğan'ın ise, Türkiye'nin Suriye konusunda tarafsız kalmasının düşünülmeyeceği ve savunulmayacağı yanıtını verdiğini anlatan gazete şöyle devam etti:
"Ancak hem Türk hem de uluslararası yetkililer ve analistler, tampon bölgesi kampanyası ve Ankara'nın isyancı Özgür Suriye Ordusu'na desteğine işaret ederek Sayın Erdoğan'ın gereğinden fazla ileri gittiğini söylüyorlar."
"ABD'nin harekete geçmesini bekliyoruz"
İngiliz gazetesi, son haftalarda çok sayıda üst düzey ABD'li yetkili Türkiye'yi ziyaret etse de Erdoğan'ın Washington'dan duyduğu hayal kırıklığını belli ettiğini belirtirken de bir Türk yetkilisinin "Her zamanki gibi hepimiz ABD'nin harekete geçmesini bekliyoruz" sözlerine de dikkat çekti.
ABD'li yetkililerinin ise, tampon bölgesinin bir uçuşa yasak bölgeyi gerektireceğini ifade ettiklerini kayden gazete, Ankara'nın Esad karşıtı kampanyadaki liderlik rolünün Şam' kızdırdığını da belirttiği analizinde Erdoğan'ın müttefiklerinin ise, er geç Esad gideceğini ve Türkiye'nin sadece doğru tarafta olmaktan değil aynı zamanda liderlik pozisyonunda olmaktan yararlanacağında israr ettiklerine işaret etti.