Türkiye, Bosna'ya her türlü yardıma hazır

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Bosna-Herkes'e ve Sırbistan'a her türlü yardıma hazır olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı, Bosna-Hersek ve Sırbistan'da aralıksız devam eden yağışların yol açtığı, can ve mal kaybına sebep olan sel felaketinin büyük üzüntüyle karşılandığını belirterek, Bosna-Hersek ve Sırbistan halklarına, sel felaketinde hayatlarını kaybeden yakınları için başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye'nin, Bosna-Hersek ve Sırbistan'a felaketin ilk günlerinden bu yana desteğini sürdürdüğü aktarılan açıklamada, "Bakanımız, Bosna-Hersek ve Sırbistan'daki muhataplarına taziye mesajları ileterek başsağlığı dileklerini ve halkımızın duyduğu derin üzüntüyü ifade etmiş, ülkemizin her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu belirtmiştir" denildi.

Açıklamada şöyle devam edildi:

"Bosna-Hersek'te EUFOR (Avrupa Birliği Barış Gücü) birliğine vekâleten komuta eden Albayımızın eşgüdümünde EUFOR tarafından kurtarma ve yardım faaliyetleri sürdürülmektedir. EUFOR bünyesindeki birliğimiz de kendi imkanlarıyla kurtarma faaliyetlerine katılmaktadır. Başta Saraybosna Büyükelçiliğimiz ve TİKA olmak üzere, Bosna-Hersek'teki kuruluşlarımız ve Türk şirketleri tarafından temin edilen yardım malzemeleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. Kızılay ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Bosna-Hersek'ten gelen taleplere göre yardım sağlamaya çalışmaktadır. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), ülkemizce sağlanacak yardımların tedariki ve dağıtılması çalışmalarını koordine etmek üzere Saraybosna'da çalışacak bir ekip görevlendirmiştir. Türk Kızılayı da Bosna Hersek'e 2 bin 250 adet battaniye ve 432 adet aile mutfak seti göndermek üzere gerekli çalışmayı başlatmıştır. Bu amaçla bir Kızılay ekibi de bölgede görevlendirilmektedir."

"Gelen taleplere göre her türlü yardımı sağlamayı öngörmekteyiz"

Açıklamada, Diğer taraftan, Türkiye'nin Sırbistan'da meydana gelen sel felaketinden etkilenenlere de yardım amacıyla harekete geçtiği, bir su üstü arama-kurtarma ekibinin derhal bölgeye intikal etmeye hazır olduğu, ayrıca felaketzedelere yardım malzemesi tedarik edilmesi yönündeki çalışmaların da AFAD tarafından yürütüldüğünün Sırbistan makamlarına bildirildiği bilgisi verildi. AFAD'ın, acil yardım malzemelerinin tedariki ve dağıtımına ilişkin çalışmaları yürütmek üzere felaket bölgesine bir ekip gönderdiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere de yer verildi:

"Ayrıca Belgrad Büyükelçiliğimiz, Sırbistan'daki afetzedelere acil ihtiyaç malzemeleri göndermekte, Sırbistan'daki Türk şirketlerince de giyecek ve gıda yardımı yapılmasını koordine etmektedir.
Balkanlar bölgesinde komşularımız olarak gördüğümüz Bosna-Hersek ve Sırbistan'la ülkemiz arasında her alanda yakın ilişkiler ve işbirliği ortamı mevcuttur. Bosna-Hersek ve Sırbistan'la bu zor günlerindeki dayanışmamız çerçevesinde, gelen taleplere göre her türlü yardımı sağlamayı öngörmekteyiz."