Türkiye, çift haneli büyüyecek

IIF'nin Avrupa Başkanı Anderson, alınan kilit kararlar ve güçlü ekonomik performansla birlikte büyümenin çift haneli gerçekleşeceğini öngörüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Avrupa Başkanı Jeff Anderson, Türkiye'nin giderek büyüyen ve etkileyici bir ekonomisi olduğunu belirterek, "Ben doğrusu çift haneli bir büyüme bekliyorum, ilk çeyrek için. Bunu bekleyen birçok gözlemci de var" dedi.

Garanti Masters Özel Bankacılığın davetlisi olarak İstanbul'da bulunan Anderson, bankanın müşterilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye ekonomisinin performansını anlattı.

Türkiye ekonomisinin etkileyici olduğunu ve çok ön planda yer aldığını belirten Anderson, Türkiye'nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'nda çok ciddi bir büyüme olduğunu söyledi. Anderson, "Ben doğrusu (Türkiye) ilk çeyrek için çift haneli bir büyüme bekliyorum. Bunu bekleyen birçok gözlemci de var. Biz yıllık büyümenin çok önemli ölçüde gerçekleşeceğini bekliyoruz" dedi.

Enflasyonun düştüğünü, kamu borçlarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranının da düştüğünü belirten Anderson, "Burada da gelişmekte olan piyasaların en iyisidir Türkiye" değerlendirmesinde bulundu.

Bankacılık sektörü belirleyici

Türkiye'deki bankacılık sisteminin çok önemli olduğunu, bankacılık performansının son 10 yılın belirleyici olduğunu ifade eden Anderson, şöyle konuştu:

"Son 10 yılda Türkiye'de yaşananı, daha önce yaşananlarla kıyasladığınızda çok köklü bir yönetişim, çok köklü bir mali disiplin uygulanıyor. Mevcut hükümetin daha öncekilerden farklı bir bakış açısı var. Ayrıca enflasyonu düşürmek için çok farklı parasal politika gibi araçlar kullandılar. Özelleştirmeden yararlandılar. Kamu sektörü yerine özel sektörü ön plana çıkardılar. 10 yıl önce alınan kilit kararlar, gerçekten de bankacılık sistemini güçlü hale getirdi, ön plana çıkardı ve çok işine yaradı.

Bu güçlü ekonomik performansın korunması ve sürdürülebilir olması kolay olmayacak. Çünkü hakikaten bazı önemli dalgaların aşılması, atlatılması gerekiyor. En temel noktalardan biri makroekonomik bazı dengesizliklerin giderilmesi. Enflasyon tekrar yükselmeye başladı, hepiniz farkındasınız. Cari açık... Çok endişelendiğimizi bilmenizi isteriz. Cari açık gerçekten büyük bir miktarda."

Cari açığın GSYH'nın yüzde 9'u ya da ötesine geçeceğini ifade eden Anderson, sürekli olarak yapılanların daha da yapılması, belki yapılmamış yeni politikaların uygulanması gerekeceğini söyledi.

Cari açık yüksek olduğunda kırılganlık yaratacak

Yeni tedbirler alınmasının önemine işaret eden Anderson, para politikalarına da dikkat edilmesi gerektiğini, paranın maliyetinin ve faiz oranlarının artabileceğini ifade etti.

Anderson, güçlü ekonomik politikaları sürdürebilmenin asıl yolunun, mali politikalar üzerinden olacağını, mali politikaların, mali performansın bu sene de sürdürülebilmesini sağlayacağını anlatarak, şöyle devam etti:

"Yani ek gelirlerin harcanmaması, mesela ek vergi gelirlerinin, vergi barışından gelen gelirlerin bir yerlere harcanmaması şeklinde... Cari açık bu kadar yüksek olduğunda belli bir kırılganlık getirir. Ve şu aşamada özellikle global sermaye piyasalarındaki belirsizliği de dikkate alırsanız, bu kırılganlık belirli riskler meydana getiriyor. Mesela döviz kuru gücünde... Biz de döviz kuruna çok yakından bakıyoruz. "

Türkiye gelişen ekonomiler içinde parlıyor

IIF Başkanı Charles Dallara da küresel ekonomi etrafındaki tüm risklerin varlığına rağmen yine de bugünkü durumun birkaç yıl öncesinden daha iyi olduğunu belirterek, küresel finans sisteminde bir iyileşme olduğunu söyledi.

ABD'deki toparlanmanın geçen yıl içinde ilerlediğini, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu yeni gelişen piyasa ekonomilerinin güçlü bir ilerleme içinde olduğunu ve küresel ekonomik büyümede liderlik konumuna geçtiklerini anlatan Dallara, küresel ekonomiye bakıldığında enflasyon, ABD ekonomisi ve Avrupa'daki ülkelerin kamu borçları gibi 3 ciddi risk olduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir