”Türkiye çok hızlı değişiyor”

Başbakan Erdoğan, İstanbul'daki Ulaştırma Şurası'nda Türkiye'nin AB'ye yeni bir vizyon kazandırmak için değiştiğine dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki Ulaştırma Şurasında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çok hızlı değiştiğine ve AB'ye yeni bir vizyon kazandırmak için değiştiğine dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan, İstanbul'daki Ulaştırma Şurasına katıldı. Şurada konuşan Erdoğan "Biz kıymetimizi bugüne kadar bilmedik ama ne zaman denizden çıkarılıp da karaya atılırsak o zaman kıymetimizi anlayacağız." dedi.

"Onun için kendimizi kendimize ve dünyaya iyi anlatmak, tanıtmak durumundayız" diyen Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"BM Genel Kurulu ve G20 zirvesi çerçevesindeki ziyaretimiz şunu gösterdi. Türikye'nin bölgesel barış için, küresel barış için, refah, kalkınma ve istikrar için bugüne kadar sağladığı bundan sonra sağlayacağı çok büyük katkılar olacaktır. Biz ülke olarak bu katkıları sağlamaya devam ediyoruz. Biz kıymetimizi bugüne kadar bilmedik ama ne zaman denizden çıkarılıp da karaya atılırsak o zaman kıymetimizi anlayacağız. Onun için kendimizi kendimize ve dünyaya iyi anlatmak, tanıtmak durumundayız. Türkiye'yi her alanda büyütmeye, yüceltmeye, ilerletmeye devam edeceğiz."

Erdoğan, konuşmasında Türkiye olarak demiryolu ulaşımına çok büyük önem atfettiklerini vurguladı.

Türkiye olarak demiryolu ulaşımına çok büyük önem atfettiklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bağdat, Hicaz demiryolunu inşa etmiş, İstanbul'u o günün şartlarında çok uzak şehirlere bağlamış bir kültürün varisleriyiz. Cumhuriyetin ilk yıllarında da demiryolu inşası önemli bir hedef olarak belirlendi. Ne yazık ki bu vizyon devam ettirilmedi. Hükümetimiz döneminde karayolu ulaşımıyla birlikte demiryolu taşımacılığını da bir devlet politikası haline getirdik. Bir türlü hayata geçirilemeyen hızlı tren hatları gibi projeleri başlattık. Ankara-Eskişehir hattında ulaşımı şu anda 1 saat 25 dakikada yapıyoruz."

Çalışmaları Ankara'dan takip etmediklerini, hepsini yerinde incelediklerini, geçenlerde de Eskişehir-İstanbul etabını bizzat gördüklerini anlatan Erdoğan, "Şu anda Türkiye Avrupa'da 6, dünyada 8. hızlı tren işletmecisi ülkelerden biri haline geldi, geliyor. Demiryoluyla yük taşımacılığında da büyük bir atılım içerisindeyiz. Şu anda ayda ortalama bin trenle yurtdışına yük taşımacılığı yapıyoruz" dedi.

Birkaç hava alanı daha lazım

Havayolu ve denizyolu ulaşımında da ülke olarak büyük mesafeler katedildiğini, tarihinin en büyük atılımlarını gerçekleştirdiğini anlatan Erdoğan, dünyada yüzde 5 olan büyüme oranınn Türkiye'de yüzde 30'a kadar çıktığını bildirdi.

Türkiye'de uçağa binmeyi lüks olmaktan çıkardıklarına dikkati çeken Erdoğan, sefer ve yolcu sayısında büyük bir artış yaşandığını kaydetti. Göreve geldiklerinde Sabiha Gökçen Havalimanı'nın çalışmadığını, şimdi buranın uçak trafiğine yetmediğini ifade eden Erdoğan, yeni terminal binasının hizmete girmesinin ardından burasının uluslararası boyutta çok daha yoğun hizmet veren bir havaalanı haline geleceğini söyledi. Erdoğan, "Yetiyor mu, yetmiyor. İstanbulumuza bir kaç havaalanı daha yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Hızlı, rasyonel bir eylem planıyla birlikte 6 bin kilometrelik bölünmüş yol ağına, 7 yılda 10 bin 600 kilometre ilave ederek, bölünmüş yol ağını yaklaşık 16 bin 700 kilometreye çıkardıklarını aktardı.

Erdoğan, yol güvenliği konusunda kaydettikleri gelişmelere ilişkin olarak ise şunları söyledi:

''Kara yollarında ölümlü kaza oranı, bu yollar sayesinde yüzde 80 oranında azaldı. Son 7 yıl içinde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla, yurt içindeki ulaşım ağımıza deyim yerindeyse tam manasıyla çağ atlattık. Sadece yurt içindeki ulaşım imkanlarına çağ atlatmakla kalmadık. Komşu ülkelerle yaptığımız uluslararası projelerle ulaşımda ciddi bir küresel entegrasyona da adım atmış olduk.''

3. Köprü

Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

"Türkiye olarak önümüzdeki 25 yıl içinde yaklaşık 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapmayı planlıyoruz.

İstanbul için tarihi ve doğal dokuya zarar vermeden 3. köprüye ihtiyaç var ama burada daha adı duyuldu hemen karşı çıkılıyor. Bugün karşı çıkanlar birinci köprüye de karşı çıkmışlardı ama sonra utanmadan, sıkılmadan o birinci köprünün üzerinden seyahat ettiler. İkinci köprüye de karşı çıktılar, sonra utanmadan, sıkılmadan o köprünün üzerinden de geçtiler. Şimdi aynen 3. köprüye de karşı çıkıyorlar. Ne yapılacak, ne edilecek hiç farkında değiller.

ABD'de bir nehrin üzerinde 500 metre arayla 3 tane köprü var. Bunlar olmazsa olmaz. Kimler buna karşı çıkıyor biliyor musunuz? Böyle her iki tarafı kapalı olanlar var ya tek istikamette bakanlar var ya işte onlar karşı çıkıyor. İdeolojik kilitlenme var bunlarda. Onunla dünyaya bakıyorlar. İnsan öncelikli bir bakışları yok bunların. Sadece ideolojileri var. O ideoloji insanın ve insanlığın hizmetine bir sokabilseler çok şey değişecek. Yolumuza, kararlı şekilde engelleri aşa aşa devam edeceğiz.''

Dünün kavramları

Dünün kavramlarıyla, dünün kelimeleriyle, bugüne ait cümleler kurulamayacağını vurgulayan Erdoğan, "Dünün düşünme tarzıyla, dünün muhalefet tarzıyla bugüne ilişkin çözümler üretemeyiz. Türkiye değişiyor. Türkiye hem de çok hızlı değişiyor. Kendisi için bölgesinin huzuru ve kalkınması için değişiyor. Dünyada barış ve istikrara daha fazla katkı sağlamak için değişiyor. AB'ye yeni bir vizyon kazandırmak için değişiyor" diye konuştu.

ABD'deki BM Genel Kurulu ve G-20 Zirvesi'ne katıldığını hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"BM ve G-20 oturumlarının yanı sıra, ABD'de bir çok temaslarımız oldu. 32 devlet başkanı ve başbakan ile  ikili görüşmelerimiz oldu. BM Güvenlik Konseyi'nde nükleer silahlara ilişkin son derece önemli ve ilk defa Türkiye'nin Başbakan düzeyinde katıldığı bir liderler zirvesi oldu. Genel Kurul'da Türkiye'nin dış politika vizyonunu ifade etme fırsatım oldu. Yine Pitsburg'ta yapılan G-20 liderler zirvesinde küresel ekonomik krizi ve aldığımız tedbirleri Türkiye olarak, Türkiye adına tüm boyutlarıyla istişare etme imkanımız oldu. Birçok ülkenin liderleriyle yaptığımız görüşmeler neticesinde şunun altını çizerek ifade etmek istiyorum. BM Genel Kurulu ve G-20 Zirvesi çerçevesindeki ziyaretimiz özellikle şunu gösterdi; Türkiye'nin bölgesel ve küresel barış için refah, kalkınma ve istikrar için bugüne kadar sağladığı, bundan sonra sağlayacağı çok büyük katkılar olacaktır dünyamıza. Biz ülke olarak bu katkıları sağlamaya devam edeceğiz."

"Hedefimiz 4G teknolojisini de ülkemize kazandırmak"

Türkiye'nin Avrupa'da bilişim altyapısını yenileyen 6. ülke konumunda olduğunu, daha yakın bir zamanda Türkiye'de 3. nesil teknolojisi uygulamasını başlattıklarını hatırlatan Erdoğan, "Hedefimiz 4G teknolojisini de ülkemize kazandırmak" dedi.

 Bir ülkenin gelişmişlik seviyesinin en önemli göstergelerinin, yollarının kalitesi, yol güvenliği, ulaştırma ağlarının uzunluğu ve çeşitliliği olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Biz ulaştırma konusunu bu bakış açısıyla ele aldık. Türkiye'yi ulaştırma noktasında da çağdaş dünyanın gerisinde kalan değil, önüne geçen rekabet eden örnek alınan ülke konumuna getirmek için geçen yıllarda büyük yatırımlar yaptık. Başlattığımız projeleri asla bir köşede unutup çürümeye terk etmeyeceğiz. Bitirip hizmete açma sorumluluğunu da bundan önce olduğu gibi yine üstleneceğiz" diye konuştu.

Toplantının ana başlığının "Hedef 2023" olarak belirlendiğini hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"2023 yılı bizim için bir başlangıç, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü. Halkımızın nezdinde çok önemli bir karşılığı var. Bu tarihe kadar Türkiye'yi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında görmek istiyoruz. Bunu başaracağımıza kesinlikle inanıyorum. Hedeflerimizi gerçekleştirmek adına bıkmadan usanmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak önümüzdeki 25 yıl içinde yaklaşık 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapmayı planlıyoruz. Bunu neyle yapacağız yap-işlet-devret modeliyle yapacağız. Kamu özel sektör ortaklığıyla yapacağız, genel bütçe imkanlarıyla yapacağız. Kriz döneminde bile Ulaştırma Bakanlığımız İstanbul-İzmir otoyolunun İzmit Körfez geçişinin ihalesini sonuçlandırdı. Kamu kaynağı kullanmadan 6 milyar dolarlık yatırım yaptık."