Türkiye dava kararını temyize götürecek
Belçika'da savcılık, DHKP-C üyelerine ilişkin davada temyiz için Yargıtay'a başvurmayacağını belirtti
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BRÜKSEL - Belçika'da Savcılık, terör örgütü DHKP-C üyelerine ilişkin Brüksel Temyiz Mahkemesi tarafından geçen ay verilen ve sanıkların aklanmasına veya salıverilmesine yol açan karara itiraz etmeyeceğini, "bu sayfayı kapatacağını" ve Yargıtay'a gitmeyeceğini açıkladı.
Davada müdahil taraf olan Türk Devleti'nin ise kararı temyize götüreceği bildirildi.
Brüksel Temyiz Mahkemesi, terör örgütü DHKP-C ve üyeleriyle ilgili davayı 23 Aralık 2009 tarihinde sonuçlandırmış, 3 teröriste tecilli hapis cezaları vermiş, 3 teröristi suçsuz bularak beraat ettirmişti.
Mahkeme kararına göre, Belçika'da işledikleri suçlar çerçevesinde yargılanan terör örgütü üyelerinden Fehriye Erdal 2 yıl, Musa Asoğlu 3 yıl, Kaya Saz 2 yıl tecilli hapis cezasına çarptırılmıştı.
Mahkeme, bu sanıkları, terör örgütü üyesi olmak ithamından aklarken, "suç örgütü" yerine de, daha hafif anlamlı "çete" tanımlamasını tercih etmiş, savcılığın ağır ithamlarının kanıtlarını yetersiz bulmuştu.
Brüksel Temyiz Mahkemesi, diğer sanıklardan Bahar Kimyongür, Şükriye Akar Özordulu ve Zerrin Sarı'yı da suçsuz bularak beraat ettirmişti.
Mahkeme kararında, sanıkların üzerinde bulunan silah ve belgeler de dikkate alınmazken, Asoğlu'nun "çete başı" olarak tanıtıldığı dikkat çekmişti.
"Bu sayfayı kapatma zamanı geldi"
Mahkemenin kararına itiraz süresi bugün dolarken, Federal Savcılık bir açıklama yaparak temyiz için Yargıtay'a başvurmayacağını bildirdi.
Savcılık Sözcüsü Lieve Pellens, "Brüksel Temyiz Mahkemesinin kararını dengeli ve gerekçeli bulduklarını" söyledi ve "Artık bu sayfayı kapatma zamanının geldiğini düşünüyoruz" dedi.
Sözcü, Türk Devleti'nin temyize gitme kararının hatırlatılması üzerine, böyle bir durumda, "normalde" Savcılığın da izlemesi gerektiğini, ancak bunun zorunlu olmadığını ve Türkiye'nin itirazına katılmayacaklarını anlatmakla yetindi.
Türk Devleti'nin avukatı Kris Vincke ise, basına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kararı temyize götüreceğini ve gerekli başvuruları yaptığını bildirdi.
Ankara'dan talimat aldığını duyuran avukat, Türkiye'nin Asoğlu ve Kimyongür'ün terör suçundan beraatlerini temyiz etmek için yeterli hukuki dayanağa sahip olduğunu düşündüğünü, her iki kişinin de Türkiye'de kanlı bir terör eylemine karışmış olmakla suçlandığını, Kimyongür'ün DHKP-C'nin sözcüsü olarak İstanbul'da 2004 Haziran ayında meydana gelen, üç masum sivilin öldüğü başarısız saldırı için özür dilediğini, Savcının, bir terör saldırısının savunulmasının, saldırının planlanması ve gerçekleştirilmesi kadar suç teşkil ettiğini savunduğunu, ancak Brüksel Temyiz Mahkemesinin yargıçlarının bu argümanı dikkate almadıklarını, Mahkemenin Kimyongür'ün faaliyetlerini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdiğini kaydetti.