”Türkiye ile birlikte, Avrupa ve Asya'yı bir araya getirmeye çalışacağız”

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Türkiye ile Kazakistan'ın medeniyetler arası ittifak için birlikte mücadele edeceğini" söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ASTANA - Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, "Türkiye ile birlikte, Avrupa ve Asya'yı bir araya getirmeye çalışacaklarını" belirtti.

Nazarbayev, ülkenin en büyük gazetelerinden Egemen Jura'ya yaptığı açıklamada, "Türkiye ile Kazakistan'ın medeniyetler arası ittifak için birlikte mücadele edeceğini" söyledi.

Nazarbayev, Kazakistan'ın 2010 yılında AGİT'in, 2011 yılında İslam Konferansı Teşkilatının başkanlığını üstleneceğinin hatırlatılması ve farklı tarafların nasıl bir araya getirilebileceğinin sorulması üzerine, medeniyetler arası ittifakın kaçınılmaz olduğuna inandığını vurguladı.

Nazarbayev, "Evet bazı insanlar bu iki büyük medeniyetin çarpışma olasılığından söz ediyor. Ama biz, medeniyetler ittifakı için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Kazakistan'da dünya dini liderleri kongresini düzenlediklerini, farklı inançları ve kültürleri bir masa etrafında toplayarak, sorunları konuşmaya çağırdıklarını anlatan Nazarbayev, bu konuda başarılı olduklarını belirtti. Nazarbayev, bir yandan Suudi Arabistan Kralı ile görüştüğünü bir yandan Vatikan'a giderek Papa 16. Benediktus'u ziyaret ettiğini kaydederek, "her iki dünya arasında karşılıklı anlayışın kurulması için destek sağlayabileceklerini" söyledi.

Nazarbayev, Türkiye ile bu alanda yapılabilecek işbirliği konusunda da şunları belirtti:

"Bu dünyanın medeniyetlerin yakınlaşmasına sahne olacağına inanıyorum. Önümüzdeki yıl biz AGİT dönem başkanlığını yapacağız, aynı yıl Türkiye de Asya'da Etkileşim ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) dönem başkanlığını üstlenecek. Bu dünya açısından benzersiz bir durumdur. Önemli bir fırsattır. Birlikte Avrupa ve Asya'yı bir araya getirmek için, Avrasya güvenlik alanı düzenlemek için çalışırız, bu harika bir şey olurdu. Tüm halklar ve uluslar, çatışmanın aksine medeniyetler ittifakı için temas etmeli. Aksi halde bir dünya felaketi yaşanabilir. Biz dünyanın buna izin vermeyeceğini düşünüyoruz."

Belarus, Rusya ve Kazakistan arasındaki Gümrük Birliği uygulamasının büyük faydaları olacağını da bildiren Nazarbayev, "Gümrük Birliği'nin kurulmasıyla karşımıza 170 milyon nüfusa sahip bir pazar çıkıyor. Bu çok önemli bir rakamdır. Çünkü bize yabancı yatırımcı geliyor, ortak bir girişim kuracak ya da ticaret yapacak, Kazakistan'da 16 milyon insan yaşıyor, bu onu tatmin etmeyebilir. Ancak Gümrük Birliği'nin kurulmasıyla bilecek ki 170 milyonluk bir pazara hitap edecek. Bu işe daha sıcak bakar o zaman" diye konuştu.