Türkiye ile görüş ayrılığı giderildi

ABD, Türkiye'den Suriye'ye yönelik baskıların artırılmasını istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Amerikalı üst düzey bir yetkili, Türkiye ile ABD arasında geçen yıl bazı konularda görüş ayrılıklarının yaşanmasına karşın, iki ülke ilişkilerinde önemli ilerlemeler katedildiğini ve ilişkilerin şu anda birçok alanda çok güçlü bir konumda olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı Türkiye'ye götüren uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan yetkili, Clinton'ın, Türkiye'yi ziyareti sırasında Libya Temas Grubu toplantısının yanı sıra bazı ikili temaslarda da bulunacağına dikkati çekerek, Türkiye'nin, ABD'nin küresel konularda diyalog kurduğu gerçek bir ortak, NATO'nun bir üyesi ve Ortadoğu, Kafkaslar, Afganistan, enerji konusu, terörle mücadele gibi alanlarda kilit bir oyuncu olduğunu ifade etti.

Clinton'ın ziyaretinin tüm bu küresel gündem üzerinde görüşmelerde bulunmak ve ortak çıkarlar temelinde ilerleme sağlamak açısından fırsat teşkil edeceğini belirten yetkili, iki ülkenin, "çok derin ve yoğun" bir ilişki içerisinde olduğuna ve hem Clinton'ın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile hem de ABD Başkanı Barack Obama'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile düzenli görüşmeler yaptıklarına değindi.

Yetkili, Türk-Amerikan ilişkilerine dair şunları kaydetti:

"Bir yıl önce, yine Türkiye ile çok yoğun bir ilişkiye sahiptik, ama İran gibi bazı kritik konularda görüş ayrılıklarımız vardı. Ancak ilişkiler şu anda çok güçlü bir konumda ve önemli ilerlemeler sağladık. Bunun, aramızda kurduğumuz yoğun diyaloğun bir sonucu olduğunu düşünüyorum. Görüş ayrılıklarının aramıza girmesine izin vermek yerine, diyaloğumuzu daha da artırdık. Görüş ayrılıklarımızla yüzleştik ve bunların üzerinde konuştuk. Aramızdaki işbirliğini yoğunlaştırma gayreti içerisinde olduk".

Clinton'ın Türkiye'deki ikili temasları çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edileceğini ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşme yapacağını kaydeden yetkili, Bakan Clinton'ın TBMM'deki muhalefet partileriyle de bir araya geleceğini, ayrıca Fener Rum Patiği Bartholomeos ile görüşeceğini bildirdi.

Ana gündem maddesi Suriye olacak

Clinton'ın Türkiye'deki görüşmelerinin gündemiyle ilgili de bilgiler veren yetkili, Libya konusunun haliyle masaya yatırılacağını, görüşmelerin önemli bir gündem maddesinin ise Suriye olacağını aktardı.

Suriye konusunun Türkiye için olduğu kadar ABD için de çok önemli bir konu olduğuna işaret eden yetkili, bu konuda Türk yetkililerle yakın temas halinde olduklarını belirtti.

"Türkiye, Suriye yönetimine reformlar için baskı yapmada bize katılıyor" diyen yetkili, gerek Libya gerekse Suriye konusunda Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğinin "mükemmel" düzeyde olduğunu ifade etti.

Görüşmelerde Irak, Kafkaslar, Ermenistan, Yunanistan, Kıbrıs, Balkanlar ve Türkiye'deki iç gelişmeler gibi konuların da gündeme geleceğini anlatan yetkili, Türkiye ile ekonomik alandaki ilişkilere de çok önem verdiklerini ve bu ilişkileri geliştirmek istediklerini kaydetti. Yetkili, ABD Dışişleri Bakanlığının Ekonomi, Enerji ve Tarım İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Robert Hormats ve Bakanlığın Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Richard Morningstar'ın da Clinton'ın heyetinde yer alarak, Türk muhataplarıyla görüşmeler yapacağını dile getirdi.

Türkiye, bizim gibi davranmadı

Yetkili, Türkiye'nin Suriye konusundaki tutumuyla ilgili bir soru üzerine, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik baskısını artırdığını görmeyi istediklerini kaydetti.

"Türkiye'nin yapmasını arzuladığımız spesifik şeyler var, baskıyı artırmak" diyen yetkili, ABD Başkanı Obama'nın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı uyaran açıklamalarını hatırlattıktan ve ABD'nin, AB ile birlikte Suriye'ye uyguladığı bazı yaptırımlarından bahsettikten sonra şöyle devam etti:

"Türkiye, bu konuda bizim ya da Avrupalıların yaptığı kadar ileri gitmedi. Baskı kulvarında ne gibi adımlar atabilecekleri konusunda Türkiye'nin kendi kararlarına saygı duyuyoruz. Diplomatik olarak baskı uyguladılar ve reformların hayata geçirilmesi yönündeki arzu ve beklentilerini Esad'a açıkça dile getirdiler. Suriye ile uzun sınıra sahip ve binlerce Suriyeli sığınmacıyı kabul etmiş bir ülke olarak, burada durup da Türkiye'ye, ne tip yaptırımlar üzerinde düşünmeleri gerektiğini söylemek istemiyorum. Şunu söyleyebilirim; Suriye yönetimi üzerinde reformlar yapması için baskı oluşturmak gerektiği yönündeki inancımızda bize katılıyorlar" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir