Türkiye, Irak, İran ve Suriye elktrik ağını birbirine bağlayacak

Türkiye, Irak, İran ve Suriye arasında elektrik alanında işbirliğinin geliştirilmesini öngören bir protokol imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BAĞDAT - Irak'ın başkenti Bağdat'taki Yeşil Bölgede yapılan ve Türkiye, Irak, İran ve Suriye'yi kapsayan Bölgesel Enerji ve Elektrik Bakanları Toplantısı sona erdi.

Bağdat'ta El Reşid otelinde yapılan toplantının sonunda, elektrik alanında işbirliğinin geliştirilmesini öngören bir protokol imzalandı. Protokolü, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak adına Elektrik Bakanı Dr. Kerim Vahid El Hasan ve İran adına da Enerji Bakanı Perviz Fettah imzaladı.

Protokole göre, Türkiye, Suriye, İran ve Irak arasındaki elektrik ağının birbirine bağlanması ve bu ağın daha sonra Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi üyesi 8 ülkeyle genişletilmesi öngörülüyor.

Bölge ülkeleri arasında gelecekte oluşturulacak ortaklık için yatırımların artırılması, söz konusu 4 ülkenin sahip oldukları uzmanlık, eğitim ve tecrübeden yararlanılması için sürecin hızlandırılmasının da yer aldığı protokolde, Irak'ın, enerji için iyi bir kaynak ve enerji ihraç eden ülke olacağına işaret edildi.

Türkiye Komisyon başkanı

Elektrikle ilgili fuarların düzenlenmesi ve bu fuarlara katılımın sağlanmasının da kayıt altına alındığı protokolde yer alan kararları takip edecek bir de komisyon kuruldu.

 İran'ın teklifi üzerine Türkiye, söz konusu komisyonun başkanı olarak kabul edildi. Toplantıda, komisyonlar düzeyinde 6 ayda bir toplantı düzenlenmesi ve bakanlar düzeyinde ise yılda bir kez bir araya gelinmesi de kararlaştırıldı.     

Toplantıya, Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın yanı sıra Irak Elektrik Bakanı Dr. Kerim Vahid El Hasan ve İran Enerji Bakanı Perviz Fettah katılırken, Suriye'nin son anda toplantıya katılmaktan vazgeçtiği bildirildi. Iraklı kaynaklar, Suriye Elektrik Bakanı Ahmed Kusay Kayali'nin Irak Elektrik Bakanı'nı telefonla arayarak, Suriye'de teknik konularda sorunlar olduğundan toplantıya katılamayacağını bildirdiği ve bunun üzerine Irak Elektrik Bakanı'nın önümüzdeki hafta Suriye'ye ziyaret düzenleyeceği ve bu ziyaretinde toplantı ve toplantıda alınan kararlar hakkında Suriyeli mevkidaşını bilgilendireceğini kaydetti.