”Türkiye, İran konusunda yapıcı rol oynadı”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, "Türkiye, uluslararası toplumun mesajını İran'a iletmede yapıcı rol üstlendi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türkiye'nin, uluslararası toplumun İran'a uluslararası yükümlülüklerine uyması gerektiği mesajını iletmede yapıcı bir rol oynadığını söyledi.

Toner, ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlediği günlük basın toplantısında bir soru üzerine, Türkiye'nin, BM'nin bir üyesi olarak İran'a yaptırımları içeren 1929 sayılı kararı desteklemek zorunda olduğunu belirtti.

Bir gazetecinin, "ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Stuart Levey, birkaç hafta önce Ankara'yı ziyaret ederek, Türkiye'den ABD ve AB'nin ek yaptırımlarını uygulamasını istedi. Ancak Ankara bu ek yaptırımları uygulamıyor. Bu konudaki görüşünüz ne?" şeklindeki sorusuna Toner, "Levey'nin ziyaretinden haberdarım, buna ekleyecek bir şeyim yok" yanıtını verdi.

Toner, "Türkiye'nin BM yaptırımlarına karşı oy kullandığının" hatırlatılması üzerine de "Öyle olsa da, Türkiye'nin, uluslararası toplumun İran'a uluslararası yükümlülüklerine uyması gerektiği mesajını iletmede yapıcı bir rol oynadığını düşünüyorum. Bu rolde yapıcı oldular ve yapıcı rol oynayabilirler" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir