Türkiye, kendi çıkarlarına göre karar verir

Çin, füze savunma sistemi ihalesinde Türkiye'nin "kendi çıkarlarına" göre karar alacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEIJING - Çin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Çin'den füze savunma sistemi temini görüşmelerinde bazı uyuşmazlıklar çıktığını ve Fransa ile de görüşmeler yapıldığını söylemesinin ardından, projede Türkiye'nin "kendi çıkarlarına" göre karar alacağını açıkladı.

Türkiye'nin başlıca askeri müttefikleri ABD ve NATO, Türkiye'nin Çin'den uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi sağlaması halinde ittifak içindeki silah ve güvenlik sistemlerinde uyumsuzluk olabileceğine dair uyarılarını dile getirmişlerdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying yapılan günlük basın toplantısında, füze savunma sistemi ihalesinin olağan bir ticari işbirliği olduğunu ifade etti.

Hua, Türkiye ile füze savunma sistemi anlaşmasının hâlâ geçerli olup olmadığı sorusuna, "Söz konusu Çinli şirketin işbirliği askeri alanda olağan ticari işbirliğidir. Türk tarafının kendi çıkarları doğrultusunda bir karar vereceğine inanıyoruz" cevabını verdi.

Türkiye, yaklaşık 3.4 milyar dolar değerindeki uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesinde nihai sözleşme görüşmelerine Çinli savunma şirketi CPMIEC ile devam etme kararını geçen yıl eylül ayında almıştı.

ABD tarafından İran, Kuzey Kore ve Suriye'ye silah satışı dolayısıyla yaptırım uygulanan CPMIEC ile nihai sözleşme henüz imzalanmadı.

Ayrıca Savunma Sanayi Müsteşarlığı Ağustos ayı sonunda ihaleye Avrupa ve ABD'den gelen tekliflerin de geçerlilik sürelerini yıl sonuna kadar uzatmalarını istedi.

İhalede Fransız-İtalyan ortaklığı Eurosam ikinci, Patriot füzelerinin üreticisi Raytheon ise üçüncü olmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetelerde yer alan haberlere göre hafta sonunda yapılan NATO zirvesinden dönüşünde açıklamalarda bulunarak Çin ile yapılan görüşmelerde know-how konusunda uyuşmazlıklar çıktığını ve yetkililerin Çin'in yanı sıra Fransa ile de görüştüğünü söylemişti.

Mayıs ayında Reuters'a konuşan yetkililer, sözleşme görüşmelerinin devam ettiği Çinli CPMIEC şirketinin şartnamede gerekli olan hükümleri henüz tam olarak yerine getiremediğini ifade etmişlerdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir