Türkiye, Ukrayna'nın NATO üyeliğini destekliyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ikili görüşmeler yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye, Ukrayna'nın NATO ile bütünleşmesi yolundaki adımlarını desteklemektedir ve bu konudaki uzlaşmaya daima destek vermektedir" dedi.

Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ikili görüşmelerin ve katıldıkları çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Yuşçenko ile ikili, bölgesel ve uluslararası konular ve sorunlar üzerinde kapsamlı görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Gül, özellikle bölgesel ve uluslararası konularda iki ülkenin görüşlerinin örtüştüğünü vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, "Paylaştığımız ortak coğrafyada her iki ülkenin de ilgi alanına giren güncel ve önemli bölgesel gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk" dedi.

Türkiye'nin, 2003 yılında, Ukrayna'yı "ilişkilerde öncelikli ülke" olarak sınıflandırdığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, ikili ilişkilerin o günden bu yana her alanda güçlü bir şekilde geliştiğini belirtti. Siyasi konularda çok düzenli istişarelerde bulunulduğunu, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin de geliştiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 6 milyar dolara ulaştığını, 2010 yılında bu rakamın 10 milyar dolar olmasının beklendiğini söyledi.

İki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması için karşılıklı çalışmalar olduğunu ve bunun gerçekleşmesini istediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde vize konularında da kolaylaştırıcı tedbirler alınmasının kararlaştırıldığını aktardı.

Bir gazetecinin, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik eylem planı hakkındaki değerlendirmesini sorması üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin NATO'ya ve NATO'nun genişlemesine önem verdiğini ve "açık kapı politikası"nı desteklediğini kaydetti.

Gül, "Türkiye, Ukrayna'nın NATO ile bütünleşmesi yolundaki adımlarını desteklemektedir ve bu konudaki uzlaşmaya daima destek vermektedir" diye konuştu.