”Türkiye'de toparlanma güç kaybediyor”

Goldman Sachs’ın raporunda, yılın son çeyreğine kadar Merkez Bankası’nın faiz artırımı öngörmediğini belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Goldman Sachs tarafından yayınlanan raporda, Türkiye'de perşembe günü açıklanan "Kapasite kullanımı" verileri ele alındı ve haziran ayında sınırlı bir artış yaşayan kapasite kullanımının ekonomideki toparlanmada güç kaybına işaret ettiği ifade edildi.

 

Goldman Sachs'ın raporunda mayıs ayında yüzde 73.4 olan kapasite kullanımının haziran ayında yüzde 73.6 olduğu hatırlatıldı. Ayrıca mayıs ayında 115.1 olan iş dünyası güven endeksinin haziran ayında 111.7'ye gerilediği, ancak halen dönüş noktası olan 100 puanın önemli ölçüde üzerinde olduğu vurgulandı.

 

Goldman Sachs, Avrupa'da yaşanan olayların ardından Merkez Bankası’nın daha endişeli bir hal aldığını ve bu nedenle yılın son çeyreğine kadar Merkez Bankası’nın bir faiz artırımı öngörmediğini belirtti.

Bu gelişmenin bölge ülkelerinde ve global ekonomide görülen yavaşlama ile uyumlu olduğunu belirten Goldman Sachs iş dünyasında süren bir iyimserlik olduğunu ve haziran ayı sanayi üretimi ve PMI verilerinin de bu yönde işaretler verebileceğini belirtti.

 

Temel sorunun Avrupa ekonomisinde yaşanan gelişmelerin Türkiye'deki ekonomik toparlanma üzerinde daha fazla olumsuz etki yapıp yapmayacağının olduğunu dile getirdi. "Açıkçası aşağı yönlü makro riskler mevcut" diyen Goldman Sachs, bununla birlikte "Türkiye'nin mali açıdan görece daha rahat" olduğunu ve Avrupa'da ihracat yapmakta olduğu ülkelerin de diğer Avrupa ülkelerine oranla daha iyi durumda olmasının bu riskleri azalttığını vurguladı.

Goldman Sachs bu gelişmeler ışığında Merkez Bankası'nın faiz artırımına ancak bu yılın son çeyreğinde başlayabileceğini ve yıl sonuna kadar 150 baz puanlık bir faiz artışı yapılacağını öngördü. Kurum 2011 yılında ise 200 baz puanlık faiz artırımı yapılacağını tahmin etti.

Bununla birlikte genel resmin halen çok net olmadığı belirtilerek bu beklentilere yönelik risklerin aşağı yönlü olduğu ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir