Türkiye'den özür dilemek istemiyoruz

Netanyahu, Mavi Marmara baskınına katılan askerlerini korumak istediklerini, görüş ayrılığını giderecek bir formül bulunması için de çaba gösterdiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KUDÜS - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi Marmara baskınından dolayı Türkiye'den özür dilemek istemediklerini, baskına katılan askerlerini korumak istediklerini, görüş ayrılığını giderecek bir formül bulunması için de çaba gösterdiklerini söyledi.

Netanyahu, Channel 10 televizyonundaki söyleşisinde, "Onlar (Türkiye) bizden özür istiyor ancak biz elbette, özür dilemek istemiyoruz. Biz, can kayıpları ve benzerlerinden ötürü, daha önce de yaptığımız gibi, üzüntülerimizi bildirmeye hazırız" dedi.

Netanyahu, bu baskına katılan İsrail askerlerini ve komutanlarını korumanın birincil derecede önemli olduğunu, bu çerçevede "askerlerin baskın sırasında taammüden değil, kendilerini koruma çerçevesinde hareket ettiklerinin" Türkiye tarafından kabul edilmesine önem verdiklerini ifade etti. İsrail Başbakanı Netanyahu, bunun nedenini açıklarken de baskına katılan askerlerin uluslararası ceza mahkemelerinde yargılanmalarını istemediklerini, bu çerçevede askerleri korumalarının önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin özür beklentisi, kendilerinin ise bunu istememesi sorununu çözecek bir formüle henüz ulaşılmamış olduğunu kaydeden Netanyahu, "Bir kurtarıcı formülün hala bulunmamış olduğunu söylemekten ötürü üzgünüm. Bunun için hala çaba gösteriyoruz ancak bu soruna ilişkin kamuoyuna açık demeçlerin de bir yardımı olmaz" diye konuştu.

Lieberman: İsrail kum torbası değil

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Türkiye ve Filistinliler ile barış süreci konularındaki açıklamalarına bugün de devam ederken, "İsrail'in kum torbası haline getirilmesine izin vermeyecekleri" ifadesini kullandı.

Lieberman, partisi İsrael Beiteniu'nun (Evimiz İsrail) grup toplantısında yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir süre önce Lübnan ziyareti sırasında yaptığı konuşmaya atıfta bulundu. Lieberman, "Biz kendimizi tutmaya çalışıyoruz, ama İsrail'in kum torbasına çevrilmesine de müsaade edemeyiz" diye konuştu.

İstanbul'da İsrail'in protesto edildiği Mavi Marmara gemisinin karşılanmasıyla ilgili olarak Türkiye'deki kurumlardan bir ses çıkmadığını söyleyen Lieberman, "Bu, tahammül edilebilecek bir durum değil. Biz kendimizi tutmaya çalışıyoruz. Ama biz sessiz kalırken, diğer tarafın herşeyi yapabilir olmasını kabul edilebilir bulmuyorum. Neredeyse, yakında İngiliz mandasını geri çağırmak durumunda kalacağız" dedi.

Karmel dağlarında çıkan yangını söndürme çalışmalarına yardımları için Türklere teşekkür ettiklerini söyleyen Lieberman, İsrail'in de 1999'daki depremde de Türkiye'ye yardım ettiğini kaydetti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir