Türkiye'nin IMF'deki kotası yükseltilecek

AB, IMF'deki dönüşümlü temsilini görüşecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası Para Fonu IMF'deki yeni reform süreci çerçevesinde, Türkiye'nin kotası yükseltilecek, temsil gücü de artacak.

Alınan bilgiye göre, reform sürecinin ardından, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 54 ülkenin kotalarında yapılması kararlaştırılan geçici (ad hoc) kota artışı kararı işlerlik kazanacak. Kota ve Temsil Reformu kapsamındaki değişikliklerin yürürlüğe girmesinin ardından, Türkiye'nin IMF'deki kotası, 1,191.3 milyon SDR'den (özel Çekme Hakkı), 1,455.8 milyon SDR'ye, kota oranı ise yüzde 0,55'ten, yüzde 0,61'e çıkarılacak.

Türkiye, Bakanlar Kurulu Kararı'nın Resmi Gazete'de yayımlanması nedeniyle kendi iç sürecini tamamlayarak, IMF'nin nihai reform kararını bekleme sürecine girdi.

Söz konusu değişiklikler IMF'nin gerekli oy çoğunluğu ve üye sayısı şartının sağlandığını üyelerine resmi olarak bildirmesiyle yürürlüğe girecek. Değişikliklerin de, Kasım ayına kadar tamamlanabileceği belirtiliyor.

Önerilen değişiklikler

IMF'de temsil ve katılımın iyileştirilmesine ilişkin olarak yapılması önerilen değişiklikler şöyle sıralanıyor:

En kalabalık iki Afrikalı ülke grubunda temsilin güçlendirilmesi amacıyla belirli bir sayının üzerinde ülkenin temsil edildiği ülke gruplarındaki İcra Direktörü Vekilliği sayısının ikiye çıkarılması, düşük gelirli ülkelerin oy güçlerinin iyileştirilmesini teminen temel oyların artırılması ve toplam oy gücüne oranla azalmasının engellenmesi amaçlanıyor.

IMF'nin yatırım yetkisinin genişletilmesine ilişkin olarak yapılması önerilen değişiklikler ise Yatırım ve Özel Kullanım Hesaplarındaki kaynakların kullanımının esnek hale getirilmesi amacıyla, Fon'un, Yatırım Hesabı'nda bulunan kaynaklardan yatırım yaparken uymak zorunda olduğu, para birimi yatırım için kullanılan üyenin veya uluslararası mali kurumların ihraç etmiş olduğu pazarlanabilir borç senetlerine yatırım yapılması, para birimi yatırım için kullanılacak olan üyenin onayının alınması ve Sadece Özel Çekme Hakkı veya yatırımda kullanılacak para birimi cinsinden ihraç edilmiş borç senetlerine yatırım yapılmasına yönelik kısıtlamaların kaldırılması, altın satışlarından elde edilen karın herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan, Yatırım Hesabı'na aktarılmasına imkan tanınması hedefleniyor.

Türkiye'nin temsil gücü

Türkiye'nin kota artışı, IMF'deki temsil gücünü de artıracak. Bir sonraki aşamada ise Türkiye'nin, İcra Direktörleri Kurulu'nda, bazı ülkelerin bağlı olduğu Belçika tarafından değil, dönüşümlü ya da tek olarak müstakil olarak temsil edilmesi gündeme gelecek.

 AB, IMF'deki dönüşümlü temsilini görüşecek

AB'nin, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda dönüşümlü temsil olasılığını tartışmaya hazır olduğu bildirildi.

Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, AB Maliye Bakanları toplantısından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, AB'nin, IMF'deki bazı yetkilerini gelişmekte olan ekonomilere bırakmaya hazır olduğunu söyledi. Reynders, AB'nin, Fon'da dünya ekonomisinin daha fazla temsilini sağlamak amacıyla IMF'deki bazı sandalyelerinin dönüşümlü kullanılması olasılığını tartışmaya hazır olduğunu belirtti.

Almanya Maliye Bakanı Yardımcısı Joerg Asmussen de AB'nin, iki sandalyenin dönüşümlü olmasıyla temsilini azaltmaya hazır olduğunu belirtti. ABD'nin önerisinde olduğu gibi AB'nin IMF'deki sandalye sayısını 20'ye indirmek istemediğini kaydeden Asmussen, sandalye sayısını gelecekte 24'de sabitlemek istediklerini kaydetti.

AB ülkeleri şu anda 24 sandalyeli IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda 9 sandalyeyle temsil ediliyor.

ABD, Latin Amerika ve Asya'da gelişmekte olan ülkelere daha fazla söz hakkı verilmesi için AB'ye IMF İcra Direktörleri Kurulu'ndaki hakimiyetini azaltması baskısı yapıyor.

Bazı küçük Avrupa ülkeleri yerlerini bırakma konusunda gönülsüz davranıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir
IMF