”Türkiye'nin üyeliği Berlin duvarı kadar önemli”

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği Berlin Duvarı'nın yıkılışı kadar "simgesel önem" taşıyan bir gelişme olabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA - İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliğinin, Fransa-Almanya arasındaki barış ya da Berlin Duvarı'nın yıkılışı kadar "simgesel önem" taşıyan bir gelişme olabileceğini söyledi.

Franco Frattini, bugün Sicilya Adası'ndaki Enna Kore Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "Batı ile İslam dünyası arasındaki ilişkiler açısından Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği, Fransız-Alman yakınlaşması ya da Berlin Duvarı'nın yıkılması gibi simgesel değer taşıyacak kadar önemlidir" dedi.

Frattini, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun 16 Kasım'da Türkiye'yi ziyaret edeceğini de hatırlatarak, "İtalya olarak Türkiye'yi yitirmek istemiyoruz. Cumhurbaşkanımızın 16 Kasım'dan itibaren Türkiye'ye gerçekleştireceği resmi ziyaret vesilesiyle İtalya'nın Türk dostlarımıza vereceği ana mesaj da bu olacaktır" diye konuştu.

Frattini, Türkiye-AB ilişkilerinde mevcut tablonun iç açıcı olmadığını da belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin AB üyeliği açısından mevcut durum iç açıcı değil. Müzakereler, esas itibarıyla Kıbrıs ile zorlu ilişkilerin normalleştirilmesinde ilerleme sağlanamadığı için rölantide. Ayrıca Ankara'nın İsrail ile ilişkilerinde kriz ve görünürde İran ile yakınlaşma gibi dış politikadaki kimi tercihleri türlü Avrupa başkentlerinde soru işaretlerine neden oluyor. Bunlara, Fransa ve Almanya'nın kapıyı aralamama eğilimleri de eklendiğinde, Avrupa'dan uzaklaşma söz konusu olabilir."

Frattini, bununla birlikte, İtalya'nın, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinden yana olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımı, vazgeçemeyeceğimiz tarihsel bir hedeftir. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımıyla, daha güçlü bir AB, daha güçlü bir Türkiye doğacaktır. Güney Kafkasya'nın istikrarı, enerji tedarikinin güvenliği ve terörle mücadele gibi konularda Ankara ile aynı kritik ve stratejik çıkarları paylaşmaktayız" dedi.

Frattini, konuşmasında, İtalya'daki okullarda çarmıha gerilmiş Hz. İsa figürü ve haç işareti bulundurmanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından din ve vicdan özgürlüğünü ihlal olarak değerlendirilmesi konusuna da değindi.

Hükümet olarak AİHM'nin kararını temyize götüreceklerini belirten Frattini, "AİHM'nin aldığı karar, kökenlerimizin inkarı anlamına gelmektedir. Çarpık bir laiklik anlayışı, kimliğimizi de olumsuz etkilemektedir. Avrupa, kendi ruhunu keşfederek, insanlık onuruna saygı, temel haklara ve Hristiyan kökenlere saygıdan oluşun kurucu değerlerine sahip çıkmalıdır" diye konuştu.