”Türkiye'nin üyelik sürecine desteğimiz koşulsuz değil”

Hristofyas, Türkiye'nin, AB'ye katılımın sadece kazanç sağlamadığını, yerine getirilmesi gereken yükümlülükleri de koşula bağladığını öne sürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Güney Kıbrıs'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine ilişkin desteğinin koşulsuz olmadığını söyledi.

Rum basınına göre, Hristofyas, bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin, "yükümlülüklerini yerine getirmeyi reddetmesi ve katı tutumunu sürdürmesi durumunda bunun engelsiz devam etmesinin mümkün olmadığını herkesin anlaması gerektiğini" savundu.

Rum lider, AB'nin aralık ayında yapacağı Türkiye ile ilgili değerledirmenin, "objektif ve adil olması, ayrıca eksikliklerin tespit edildiği yerde indirimlerin olmaması gerektiğini" ifade etti.

"Türkiye'nin, AB'ye katılımın sadece kazanç sağlamadığını, yerine getirilmesi gereken yükümlülükleri de koşula bağladığını anlaması gerektiğini" öne süren Hristofyas, "Türkiye'nin ceza almasını değil, yükümlülüklerini yerine getirmesini, en başta da Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koymasını istediklerini" söyledi.

Türkiye'nin, pratikte Kıbrıs sorununun üzerinde anlaşmaya varılan çerçeve temelinde çözümünü istediğini göstermesi ve çözüm çabalarına özlü olarak katkı koyması gerektiğini öne süren Hristofyas, bunun başarıya ulaşması için AB ile uluslararası toplumun Türkiye üzerindeki nüfuzlarını kullanması gerektiğini savundu.

İki toplumlu federal çözüm

Kıbrıs sorununa ilişkin çözüm zeminine ve ilkelerine sadık kalmayı sürdürdüklerini söyleyen  Hristofyas, "tek egemenlik, tek vatandaşlık, tek uluslararası kimlikli bir devlet için, siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli, iki toplumlu federal çözümü arzuladıklarını" yineledi.

Hristofyas, "Çözümün, BM kararları, doruk anlaşmaları, AB'nin temel ilkeleri, uluslararası hukuk ilkeleri zemininde, yaşayabilir ve işlevsel olması gerektiğini" söyledi.

Kıbrıs müzakerelerine de değinen Hristofyas, müzakerelerde bugüne kadar bazı konularda görüş birliklerinin sağlandığını, ancak Kıbrıs sorununun özlü konularına ilişkin anlaşmazlıkların ve önemli görüş ayrılıklarının devam ettiğini belirtti.

Hristofyas, "Karşılaştıkları zorluklara rağmen çabalarını sürdürmeye devam edeceklerini, zira ülkenin yeniden birleşmesi için başka bir yolun bulunmadığını" ifade etti.