Türkiye'ye 1 milyar euro destek teklifi

Avrupa Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, "Türk arkadaşlarımız da kabul ederse AB programlarından Türkiye'ye 1 milyar euroya kadar destek sağlanabilir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, düzenlediği basın toplantısında, Avrupa'nın çevresinde yaklaşık 20 milyon sığınmacı bulunduğunu anımsatarak bu sorunun sadece parayla çözülemeyeceğini söyledi.

Sığınmacı meselesinde, Balkan ülkelerinin transit durumda olduklarına dikkati çeken Hahn, "Balkan ülkeleri endişe kaynağı değil. Bunlar geçiş bölgeleri. Onlar mağdur" diye konuştu.

Hahn, Suriye'ye komşu Lübnan, Ürün ve Türkiye ile ilgili "Bu komşu ülkelerin Suriyeli sığınmacılar için yaptıkları etkileyici" ifadesini kullandı.

AB'nin bugüne kadar Suriyeliler için komşu ülkelere toplam 4 milyar euro destek sağladığını ancak bunun yeterli olmadığını belirten Hahn, Lübnan'daki okullarda eğitim gören Suriyeli çocuk sayısının Lübnanlı çocuk sayısından daha fazla olduğunu ve AB olarak daha fazlasının yapılması gerektiğini vurguladı.

Hahn, AB'nin, komşuluk politikası kapsamındaki mali unsurlardan daha fazla fon sağlamaya hazır olduğuna işaret ederek "Bu sığınmacı krizi sadece Avrupa'nın problemi değil. Bu uluslararası bir problem" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin sığınmacı sorununda kilit rol oynadığını ve ülkedeki sığınmacıların sadece yüzde 20-25'inin kamplarda kaldığını söyleyen Hahn, "2 milyon sığınmacıyı idare etmesinden ötürü Türkiye'ye büyük saygı duyuyorum" diye konuştu.

Hahn, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Komisyon, bugüne kadar, Türkiye'ye sığınmacılara yönelik 175 milyon euro kaynak sağladı. Daha fazlasını yapmak istiyorum. Türk arkadaşlarımız da kabul ederse AB programlarından Türkiye'ye 1 milyar euroya kadar destek sağlanabilir." 

Bu kaynağın Türkiye'deki sığınmacıların sağlık, eğitim ve sınır bölgelerindeki altyapı faaliyetlerinde kullanılabileceğini kaydeden Hahn, "Bunu, Türkiye'deki partnerlerle uygulamaya geçirmeye çalışıyorum" dedi.

Hahn, AB'nin Ankara'dan sığınmacılarla ilgili, kayıt, geri kabul ve iade konularında daha fazla iyileştirmeler yapmasını ve insan kaçakçılarına karşı daha sert davranmasını istediğini ifade ederek "Ben, bu durumla mücadelede, iki tarafın da faydasına olacak bir paket üzerine anlaşabileceğimize güveniyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin AB aday ülkesi olmasından ötürü katılım fonları bulunduğunu, bu fonlara her yıl yaklaşık 600 milyon euro kaynak sağlandığını anımsatan Hahn, "Benim teklifim, buradaki paraları Türk dostlarımızla görüşerek sığınmacılara tahsis etmek" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir