Türkiye'ye giren yabancı yatırım yüzde 45 arttı

UNCTAD'ın verilerine göre 2011'de Türkiye'ye giren doğrudan yabancı yatırımı yüzde 45 artarak 13.2 milyar dolar oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD), Dünya Yatırım Raporu'nu açıkladı. Buna göre Türkiye'ye yönelik doğrudan yabancı yatırımlar (FDI), sınır ötesi birleşme ve satın almalardaki hızlı yükselişin etkisiyle 2011 yılında yüzde 45'lik güçlü artışla 13.2 milyar dolara yükseldi.

UNCTAD, global ekonomideki sorunlara karşın, küresel doğrudan yabancı yatırım girişlerinin 2011 yılında yüzde 17 artışla 1.5 trilyon dolar ile kriz öncesi ortalamaları aştığını duyurdu. Türkiye'ye toplam FDI girişi 2011'de 13.2 milyar dolar olurken, bunun 7.2 milyar dolarını yüzde 252 artış gösteren sınır ötesi birleşme ve satın almalar, 6.6 milyar dolarını ise yüzde 28 azalan sıfırdan yatırımlar oluşturdu.

Raporun İngilizce orijinal metnini görüntülemek için tıklayın

Türkiye bölgede 'istisna'

Kuruluş, Batı Asya'da doğrudan yabancı yatırım girişlerinin 2011 yılında yüzde 13'lük düşüşle 50 milyar dolara indiğini tahmin ederken, Türkiye'nin yüzde 45'lik artışla bölgesinde artış yakalayan bir istisna olarak öne çıktığını belirtti.

Türkiye'nin bu rakamla Suudi Arabistan'ın ardından bölgedeki en büyük ikinci doğrudan yabancı yatırım adresi olarak konumunu güçlendirdiğini belirten UNCTAD, Suudi Arabistan'a doğrudan yabancı yatırım girişlerinin ise yüzde 44 azalarak 16 milyar dolara indiğine dikkat çekti.

UNCTAD verilerine göre, 2011 yılının ilk çeyreğindeki 3 milyar dolar üzerindeki sınır ötesi birleşme ve satın alma anlaşmaları arasında Garanti Bankası'nın hisselerinin 3.83 milyar dolar değer üzerinden İspanyol BBVA'ya satışı 10'uncu sırada yer aldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir