Türkiye'ye rekor tazminat

AİHM, daha önce mülkiyetten yararlanma hakkının ihlalinin sürdüğü kararını verdiği 19 Rum davasına ilişkin Türkiye'yi tazminat olarak 15 milyon bin 498 ödemeye mahkum etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STRAZBURG  – Türkiye, Kıbrıslı Rumların şikayetleri üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde daha önce görülüp sonuçlandırılan 19 davaya ilişkin yüklü bir tazminat ödemeye mahkum oldu.

AİHM, davacıları maddi ve manevi tazminat olarak 15 milyon, mahkeme masrafları olarak da 160 bin Euro ödenmesine hükmetti.

Strazburg'da faaliyet gösteren AİHM, 2009 yılında verdiği kararlarda 19 davanın tümünde mülkiyetin korunması hakkının ihlalinin sürdüğü, davaların 11'inde ayrıca özel ve aile yaşama saygı hakkının da ihlal edildiğini bildirmişti.

Mahkeme, bu defa, söz konusu davalara ilişkin tazminat tutarlarını da belirledi. Buna göre, davacılara maddi ve manevi tazminat olarak toplam 15 milyon bin 498, mahkeme masrafları olarak da toplam 160 bin 375 Euro ödenecek.

AİHM'nin, hem bireyler hem de şirketlerce de yapılan şikayetlere ilişkin bu davalarda belirlediği tazminat tutarları 5 milyon 125 bin 629 ile 30 bin Euro arasında değişiyor.

Tazminat belirlenen davaların arasında "Loizou ve Diğerleri" ve "Rock Ruby Otelleri" gibi davalar da bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir