Türkiye'yi müdahaleye zorluyor

Guardian, Esad'ın ordusunun sağlam olduğunu ve seçeneklerinin henüz tükenmediğini savunurken, "Esad, bir Türk müdahalesini kışkırtmak için elinden geleni yapıyor" diye yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
LONDRA - Türkiye ve Suriye arasında son dönemde yükselen gerilim yabancı basında yer almaya devam ediyor. Guardian, "Esad, bir Türk müdahalesini kışkırtmak için elinden geleni yapıyor" derken Times, "Türkiye de ring kenarında durmaktan vazgeçip Libya ve Suriye'de kavgaya dâhil oldu. Türkiye Mısır'da da alıştırma yapıyor" iddiasında bulundu. 
 
İngiliz Guardian gazetesi, "Bazı savaşlar bitmez" dediği başyazısında, yüksek düzeyde firar ve üst düzey yetkililerin ölümlerine rağmen Esad'ın ordusunun sağlam olduğunu ve seçeneklerinin henüz tükenmediğini savunurken savaşın isyancılar açısından da iyi gitmediği yorumunu yaptı. 
Gazete, "Esad Kürt bölgelerindeki güçlerini çekti. Türkiye, Esad'ın buraya PKK'yı çağırdığını iddia ediyor. Türkiye, Gaziantep'te bir polis istasyonunun yanında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda PKK ve Suriye istihbaratını suçluyor. Türkiye sınırından sadece kilometreler uzaklıkta 40 sivilin öldüğü Azaz'daki bombalı saldırı bazı şeylerin bir başka işareti. Esad, bir Türk müdahalesini kışkırtmak için elinden geleni yapıyor" diye yazdı. 
 
Türkiye ring kenarında durmaktan vazgeçti
Times gazetesinde, İranlı yazar Amir Taheri ise, dinsel bölünmenin Arap Baharı'nı yıkacağını belirterek "Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve İran'ı engellemek için harekete geçmezse demokrasi umutları boşa çıkacak" dedi. 
 
BBC'nin yansıttığı haberde Taheri, "Suriye'de Suudilerin Sünnilere, İran'ın da Nusayrilere yardım için devreye girmesi isyana mezhep boyutu da ekledi. Şiilerin öncüsü İran ile Sünni rakibi zaten Pakistan, Irak ve Lübnan üzerinden savaşıyordu. Geçen yıl Pakistan'da mezhep çatışmalarında beş bin kişi öldü. Yeni Osmanlıcıların liderliği altındaki Türkiye de ring kenarında durmaktan vazgeçip Libya ve Suriye'de kavgaya dâhil oldu. Türkiye Mısır'da da alıştırma yapıyor" yorumunu yaptı.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir