Türkler, bulundukları ülkede oy kullanabilecek

Yurtdışındaki Türkler, bulundukları ülkelerinde oy kullanacakları ilk seçim, Cumhurbaşkanlığı seçimi olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZÜRİH - AK Parti Grup Başkanvekili Mihrimah Belma Satır, yurtdışındaki vatandaşların da bulundukları ülkelerde oy kullanacakları ilk seçim olan Cumhurbaşkanlığı seçimine parti olarak hazırlıklı olduklarını bildirdi. 

Yurtdışındaki Türklerle bir araya gelen ve bu çerçevede Zürih'te toplantılara katılan Satır, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde çalışmaları AA muhabirine değerlendirdi. Cumhurbaşkanının halkın oylarıyla sandıkta seçileceğini ve ilk kez bu seçimde yurtdışındaki Türklerin de oy kullanabileceğini hatırlatan Satır, "Biz kendi adayımızı belirlemekle ilgileniyoruz, diğer partiler de bizim adayımızla ilgileniyorlar. Farklı bir espri konusu olabilir. Normalde siyasi partilerin kendi adaylarını göstermesi gerekir ve onun üzerine çalışması gerekir çünkü zaman yaklaşıyor" dedi.  

Bu çerçevede parti olarak bu hafta Afyonkarahisar'da toplantı yapacaklarını anımsatan Satır, adaylarını belirlemek için her zaman olduğu gibi istişare mekanizmalarını çalıştırdıklarını kaydetti. Satır, İsviçre'deki seçim çalışmalarına ilişkin şunları kaydetti :  

"Türkiye'de olsun yurtdışında olsun siyasetin malzemesi insan ve biz insana dokunarak siyaset yapmaya çalışıyoruz. Önce kendi seçim bölgelerimize sonra diğer bölgelere ve Türklerin yaşadığı yerlere gitmeye çalışıyoruz. Bize en büyük referans 'UETD' dediğimiz dernek oluyor. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği ciddi manada bu bölgelerde örgütlendi ve bizimle ilgili konularda randevular, toplantılar düzenliyorlar. Biz de bu toplantılara katılıp Türkiye gündemini, yapmak istediklerimizi dünya ve Türkiye konjonktüründeki gelişmeleri buradaki vatandaşlarımıza anlatıyoruz, sorunları, önerileri, teklifleri de Türkiye'ye götürüp ilgililerle çözmeye çalışıyoruz." 

Avrupalı Türklere, "siyasete girin" mesajı 

Yurtdışında yaşayan Türklere de mesaj veren Satır, "Özellikle burada yaşayan Avrupalı Türklere, 'Asimile olmayın, entegre olun. Bulunduğunuz toplumun karar mekanizmalarında, yerel siyasette, merkezi siyasette özellikle rol alın' diyoruz" ifadelerini kullandı. 

Yurtdışındaki gurbetçilerin seçime ilgili olduğuna değinen Satır, "Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili buradaki halk çok ilgili. İletişim kanallarının açık olması Türkiye'deki her olayı buradaki vatandaşların izlemesini sağlıyor. Adaylar belirlendikten sonra buralarda da muhtemel propaganda çalışmaları yapılacaktır. İlk seçim olması hasebiyle bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum, şu anda hazırlıklıyız. Yüksek Seçim Kurulu hazır ve vatandaşlar oy kullanma heyecanı içerisindeler. Bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.  

Satır, yurtdışında yaşayan Türklerin çeşitli sorunlarını, Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) üzerinden kendilerine iletildiğini belirterek, "Ben Almanya ve Fransa'da bu anlamda çalışmalar yaptım. Oralarda, bizde bedelli askerlikle ilgili sorunlar vardı. Eğitim müşavirleri ve din müşavirleri ile ilgili sorunlar vardı ama İsviçre'de din müşavirleriyle ilgili sorun kısmen çözülmüş. Bedelli askerlikle ilgili konular çözüldü. Diğer Avrupa devletlerinde yaşayanlara göre İsviçre'de yaşayanların durumları çok daha iyi" dedi.  

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıt 

UETD İsviçre Şubesi Başkanı Hasan Emre Yılmaz ise Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili çalışmalar kapsamında, ekimden itibaren vatandaşların yurtdışı seçmen kütüğüne kayıt olmaları için yoğun çalışma yürüttüklerini söyledi. 

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıt yapılmadığı takdirde seçimlerde oy kullanılamadığını vurgulayan Yılmaz, gerek internet sitelerinde, gerek sosyal paylaşım sitelerinde, gerekse dernek ziyaretlerinde vatandaşların seçmen kütüğüne kayıt olmaları konusunda çalışmalar yaptıklarını anlattı. 

Yurtdışında ilk tur Cumhurbaşkanlığı seçiminin 31 Temmuz-3 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılacağını hatırlatan Yılmaz, Cenevre, Zürih ve Bern'de kurulacak sandıklarda, UETD olarak görev alacaklarını ve seçim tarihine kadar seçimle ilgili çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürmeye devam edeceklerini söyledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir