Türklere 2.8 milyon dolarlık ‘yatırıma ortak olun’ çağrısı

Hudson Hospitality Management sahibi Gökhan Çakmak, kahve, pizza ve hamburger mağazaları ile oto yıkama yatırımlarının yıl sonuna kadar tamamlanacağını belirterek, yabancı ortakların da yer aldığı bu yatırımlara Türk yatırımcıların da ortak olmaları çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek ESKİ BEZİRKAN

NEW YORK - Türk simidini Amerikalılarla buluşturan Simit&Simith’in eski CEO’su Gökhan Çakmak yeni yatırımlarıyla gündemde. Markalaştırma, kurum ve işletme hizmetleri veren Hudson Hospitality Management Şirketi’nin sahibi Gökan Çakmak, kahveci, pizza, hamburger ve oto yıkama için toplam 2.8 milyon dolarlık yatırımın yıl sonuna kadar tamamlanacağını belirterek, Türk yatırımcılara bu yatırımlara ortak olmaları çağrısında bulundu.

Simit&Simith’ten ayrılmasının ardından New Jersey’de açtığı Hudson Mediterranean Grill adlı restaurantın işletmeciliğini de yapan Çakmak, Türk yatırımcıların Amerika’ya gelip bu yatırımların başında olabilecekleri gibi geliştirilen sistem sayesinde ortak oldukları yatırıma ilişkin tüm bilgilere Türkiye’den de ulaşabileceklerini ve kontrol edebileceklerini ifade etti. Çakmak, şu anda yabancı ortakların ilgi gösterdiği tüm yatırımların yıl sonunda tamamlanıp 2018 yılı başında faaliyete geçeceğini kaydetti. 

Kahvede “Le Reveil” markası

New York ve New Jersey’de 3 adet kahve mağaza açılmasının planladığını kaydeden Çakmak, “Le Reveil” yani "uyanış" anlamına gelen marka adı altında hizmet verileceğini söyledi. Bu tür yatırımların 150- 200 bin dolarlık bir yatırım olduğunu kaydeden Çakmak, ilk mağaza inşaatının tamamlandığını, diğerlerinin ise anlaşmalarına ilişkin çalışmaların sonlandırılmak üzere olduğunu söyledi. Bu mağazalarda ayrıca boyoz, simit, Türk çikolatası gibi ürünlerin de sergilenme imkanı bulacağını kaydeden Çakmak, şunları söyledi:

“Amerika’da özellikle New York bölgesinde kahve kültürünün değeri çok yüksek. Artık kahve severlerin tercih ettiği kahveciler eski zincir markalar Dunkın, Starbucks gibi ya da büyük markalar yerine daha lokal, doğal, rahat ortam sunan ve tabi ki daha kaliteli ve taze kahve sunan ‘Mom&Pop’ diye çağırılan kahveciler tercih ediliyor. Günümüzde mağazalar, kitapçılar kapanıp internet satışına dönerken kahve marketinde de küçük doğal dükkanlar açılmaya hızla devam ediyor. Önemli olan doğru yerde doğru zamanda bu yatırımda yer alabilmek. “

Yarım milyon dolarlık oto yıkama

Oto yıkama için artık lisans verilmediğini ve hayli yüksek yatırım gerektirdiğini kaydeden Çakmak, New Jersey’in Englewood şehrinde 500 bin dolarlık yatırımın inşaatının sürdüğünü söyledi. Kasım ayında faaliyete geçmesi planlanan yatırım kapsamında oto yıkama yani sıra otomobile ait malzeme satışları ile bakımların da yapılabileceğini ifade etti. Çakmak, yatırım alanının yaklaşık 600 metrekare olduğunu söyledi.

New York’un Harlem ve Bronx şehirlerinde olmak üzere 2 pizza mağazasının açılmasının planladığını da ifade eden Çakmak, 80-100 bin dolar yatırım tutarı olması beklenen bu iki mağaza için de avukatların görüşme halinde olduklarını ve görüşmelerin tamamlanmasının ardından hızla yatırımın hayata geçirileceğini kaydetti. Yine New Jersey’in Edgewater şehrinde de hamburger mağazası açacaklarını belirten Çakmak, bu yatırımı okulların açılışına kadar yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Tüm bu yatırımların toplam tutarının 2.8 milyon doları bulduğunu ifade eden Çakmak,  yatırımcı ortaklık ile ilerleme kararı aldığını, üzerinde çalıştıkları yatırım planlarını yatırım yapmak isteyenlerin bütçelerine uyarlayıp onların ilgi, kar oranı, kaç yatırımcı oluşuna göre uyarlayıp hayata geçirdiklerini söyledi.

“2 yıl sonra geri ödenmiş olacak”

Bu yatırımlarla Amerika ticaret kapılarını Türk yatırımcılarına açtıklarını kaydeden Çakmak, “Yaptığınız yatırım size 1-2 sene içinde geri ödenmiş olacak ve geriye kalan lease anlaşması süresince yaptığınız yatırım sadece kazanç olarak size kar kalacak” dedi. Çakmak, yatırımın getirilerine ilişkin şunları anlattı:

“Yatırımcı vizesi, bununla birlikte 2 ya da 3 yıl içinde geri kazanma garantisi, Amerika’da yasal kalmalarını sağlamaya yönelik örneğin maaş ödenmesi gibi kazançları olacak. 2 yıl sonra isterseniz yatırıma devam edebilir, isterseniz yatırım ortaklığından çıkarsınız. Her yatırım için istediğiniz kadar hisse de alabilirsiniz. Tüm yatırım konularımızda hangisi bütçenize uygunsa oraya yatırım yapabilirsiniz. Çalışmak isterseniz de o işte çalışabilirsiniz. Amerika ilk başlangıçta zor geliyor yatırımcılara. Biz bu yatırımlarla başlangıçtaki zorluğu atlatıp belli bir seviyeye getirmeyi planlıyoruz. Türk yatırımcıların gelmesini bekliyoruz. Türkiye’deki üreticiler, markalar çok başarılı. Fakat Amerika pazarından uzak durmayı tercih ediyorlar. Aslında başlangıcı zor olsa da Amerika da büyümek ve marka olmak daha kolay.”

Uzaktan kumandalı yatırım kontrolü

Yatırımcıların Amerika'ya gelip yatırımlarının başında durabilecekleri gibi geliştirdikleri sistem ile Türkiye’den de yatırımların kontrolünün mümkün olabileceğini ifade eden Çakmak, şöyle devam etti:

“Uzaktan kumandalı kontrolü olabilecek yatırım alanlarını seçtik. Örneğin Fransa’da ya da Türkiye’de de olsanız telefonunuzdan, bilgisayarınızdan örneğin pizzaya yatırım yaptıysanız tüm faaliyetlerini, kaçta açıldı, kaçta kapandı, bugün kaç tane pizza satıldı tüm bilgilere ulaşabileceksiniz. Tüm bu işlerin uzaktan kontrolü mümkün olacak. Örneğin restaurant işletiyorum, bunun uzaktan kontrolü mümkün olmadığı için ortak alamam. Hangi şirkete ortak iseniz o şirkete ait kamera görüntüleri ve tüm bilgiler günlük olarak size rapor edilecek. İstediği bilgiyle anında ulaşabilecek yatırımcı. Günlük ya da haftalık olarak da rapor sunulabilecek.”