Türklerin hedefi vekil sayısını artırmak

Bulgaristan bugün erken seçim için sandık başına giderken, Türkler de haklarını daha iyi koruyabilmek için milletvekili sayısını artırmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA - Bulgaristan’da erken seçim için oy kullanma süreci başladı.

Merkez Seçim Komisyonu Sözcüsü Aleksandar Andreev, 22 siyasi parti ve 8 koalisyonun yarıştığı seçimde oy verme işleminin başladığını açıkladı.

Bulgaristan'da ve yurt dışında 6 milyon 875 bin 199 seçmen kayıtlı bulunuyor.

Seçim kapsamında yurt içinde 11 bin 729, yurt dışında da 136’sı Türkiye’de olmak üzere, toplam 428 seçim yeri açıldı.

Andreev, yerel saatle sabah 6.00’da başlayan oy verme işleminin 19.00’a kadar devam edeceğini ve duruma göre en geç 20.00’ye dek uzatılabileceğini belirtti.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarından 17 bin 429 gözlemcinin izlediği seçimde güvenliğin sağlanması için ülke genelinde yaklaşık 10 bin polis görevlendirildi.

Oy kullanmanın mecburi olmayan ülkede seçimin katılımın sabah saatlerinde düşük olduğu öğrenildi.

Türkiye'de Bulgaristan vatandaşları da sandık başına gitti

Bulgaristan'daki erken seçim için 15 ilde kurulan 136 sandıkta oy verme işlemi başladı.

Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Bursa, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Ankara, Antalya, Balıkesir, Manisa, Mersin, Eskişehir, Sakarya ve Yalova'da kurulan 136 sandıkta saat 07.00 itibarıyla oy kullanmaya başladı.

Edirne 75. Yıl İlköğretim Okulu'nda kurulan sandıktaki oy verme işleminde, sabah saatlerinde yoğunluk gözlenmedi.

Edirne'de 2009'da Bulgaristan genel seçimlerinde bin civarında, 2011 Cumhurbaşkanlığı seçiminde 600, 2013 genel seçimlerinde ise 700 Bulgaristan vatandaşı oy kullanmıştı. Bugün de Edirne'de oy kullanacakların sayısı 400 civarında olması bekleniyor.

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Esma Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birlik ve beraberlikten yana olduklarını söyledi.

Gündoğdu, seçimin bayrama denk gelmesi nedeniyle Edirne'de oy kullanacak seçmen sayısında düşüş beklediklerini ifade ederek, "Bayrama denk geldiği için çoğu kişi Bulgaristan'da orada oy kullanacak. 'Orada kullanılan oy altın, buradaki gümüş değerinde' diye benzetme yapabiliriz. Çünkü buradan kullanılan oylar havuza giderken, bölgede kullanılan oy direkt adayı etkiliyor" diye konuştu.

Hedef 46 milletvekili

Kırklareli'nde yaşayan Bulgaristan vatandaşları, il merkezi ile Lüleburgaz, Babaeski ve Vize ilçelerinde kurulan 6 sandıkta saat 07.00 itibarıyla oy kullanmaya başladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Lisesinde kurulan sandıktaki oy verme işleminde, sabah saatlerinde yoğunluk gözlenmedi.

Kırklareli Balkan Türkleri ve Göçmenleri Derneği Başkanı Hasan Büyükateş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bulgaristan'daki seçimlerin önemli olduğunu söyledi.

Bulgaristan'da yaşayan Türklerin haklarının korunması için 36 olan milletvekili sayısını en az 46'ya çıkarmak istediklerini belirten Büyükateş, Kırklareli ve ilçelerindeki tüm Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmasını istedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir