UAEK nükleer yakıt bankası için toplandı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, nükleer yakıt bankasının kurulup kurulmayacağını tartışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİYANA - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) nezdinde nükleer yakıt bankası kurulmasına yönelik istişare toplantısı, kurumun Viyana'daki merkezinde başladı.

Basına kapalı yapılan ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yönetim kurulu üyesi 35 ülkenin heyet başkanları ve teknik uzmanlarının katıldığı toplantıda, UAEK nezdinde 'nükleer yakıt bankası kurulması' konusu ele alınacak.

ABD ile batılı bazı ülkelerin, maddi kaynak vererek kurulması önerisinde bulundukları nükleer yakıt bankasından, nükleer santral için ihtiyaç duyulan yakıtın (zenginleştirilmiş uranyum) satılması öngörüldüğü belirtiliyor.

'G-77' olarak adlandırılan ve aralarında İran'ın da bulunduğu bağlantısız ülkelerin ise bu öneriye şiddetle karşı çıktıkları kaydediliyor.

'G-77' ülkeleri, ABD ve batılı bazı müttefiklerinin, nükleer güç sahibi olmayan ülkelerin nükleer enerji santralleri için ihtiyaç duydukları yakıtı bizzat üretmelerine engel olmak için "nükleer yakıt bankası" kurmak istediklerini belirtiyor.

Bu arada Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasına (NPT) taraf olan üye ülkeler, enerji ihtiyacını karşılamak üzere nükleer tesis kurup düşük düzeyde uranyum zenginleştirme hakkına sahip.

ABD'nin önerdiği ve maddi destek verdiği 'nükleer yakıt bankası'nın kurulması halinde, NPT'ye taraf ülkelerin, nükleer yakıt elde etmek üzere uranyum zenginleştirme faaliyetlerine izin verilmeyecek.

Türkiye'nin de ajans (UAEK) denetiminde olmak, mevcut ticari dengeleri bozmamak ve üye ülkelerin NPT antlaşmasından doğan nükleer enerjiyi barışçı amaçlarla kullanma haklarını sekteye uğratmamak kaydıyla nükleer yakıt bankası kurulmasını savunduğu belirtildi.

Diplomatik kaynaklar, bugünkü toplantıda ele alınan 'nükleer yakıt bankası' kurulması önerisinin 7-11 Haziran arasında yapılması planlanan UAEK yönetim kurulu olağan toplantısına sunulacağını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir