UAEK yönetim kurulu toplantısı sona erdi

Toplantının bugünkü oturumunda Suriye'nin nükleer programına ilişkin gelişmeler tartışıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

VİYANA - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) Viyana'daki merkezinde dün başlayan olağan yönetim kurulu toplantısı sona erdi.

Toplantının bugünkü oturumunda Suriye'nin nükleer programına ilişkin gelişmelerin tartışıldığını ifade eden diplomatik kaynaklar, ABD ve batılı bazı ülkelerin, Suriye'yi, "nükleer programına ilişkin konularda UAEK ile daha güçlü ve şeffaf işbirliği yapmaya" bir kez daha çağırdığı bildirdi.

Suriye'nin nükleer programına ilişkin görüşlerini açıklayan Türk heyeti başkanı Hakan Fidan konuşmasında, "Türkiye ile Suriye arasındaki komşuluk ilişkilerini" anımsatarak, Suriye'ye, "UAEK'nin gerekli gördüğü konularda yardımcı olması ve nükleer programına ilişkin UAEK ile güçlü işbirliği yapması" önerisinde bulundu.

Fidan, Suriye ile uluslararası toplum arasındaki güven ortamının sağlanabilmesinin, "Suriye ile UAEK arasında şeffaf ve güçlü bir işbirliğiyle mümkün olabileceğini" kaydetti.

Heyet başkanları İsrail'i kınadı

Bu arada yönetim kurulu üyesi Arap ülkeleri ile bağlantısız ülkelerin heyet başkanları, Suriye'ye destek vererek, İsrail'in 2007 yılında Suriye'nin Al Kibar bölgesindeki askeri tesisi bombalamasını sert ifadelerle kınadı.

Arap ülkeleri ile bağlantısız ülkeler, İsrail'in tek taraflı askeri güç kullanarak uluslararası anlaşmaları ihlal ettiği gibi, bölgede güven ve istikrarın bozulmasına da neden olduğunu belirttiler.

Suriye'nin nükleer programına ilişkin tartışmalara sahne olan toplantının son oturumunun ardından, UAEK yönetim kurulunun gelecek toplantısının 2 Mart 2009'da yapılması kararlaştırıldı.